Dr. Gabriella Bondoc: cum combatem astenia de toamnă VIDEO

Astenia de toamnă a început să-și facă prezența și cu toții, parcă, resimțim apatie, oboseală și tristețe.
  • Publicat:
  • Actualizat:

Tu te-ai confruntat vreodată cu astenia de toamnă? Vara a trecut într-o clipită și odată cu ea, parcă și starea noastră de bine. Sau, cel puțin a unora dintre noi. Ne-am trezit deja că au scăzut temperaturile, se înserează mult mai devreme și, parcă ne-a dispărut zâmbetul larg pe care îl aveam atunci când stăteam la plajă. Pentru a afla dacă este de vină sau nu astenia de toamnă, am invitat-o lângă mine pe Gabriella Bondoc, medic psihiatru, care ne va explica ce e de fapt, astenia și cum o putem ține în frâu.

Ce este astenia de toamnă

Odată cu venirea toamnei, mai ales dacă trecerea de la vară la toamnă se realizează brusc, organismul uman începe să resimtă micșorarea zilelor și lipsa soarelui. Gabriella Bondoc spune că producerea de melatonină crește odată cu reducerea lumii solare, iar această creștere duce la o scădere a serotoninei cunoscută ca hormon al fericirii.

Simptomele asteniei

Expunerea pe o perioadă mai scurtă la lumina naturală cauzată de scurtarea zilelor poate cauza anumite simptome, cum ar fi stări de somnolenţă, oboseală, stres, apatie și tristețe aparent fără motiv, organism slăbit, lipsa motivației, stări de nervozitate, iritabilitate, tulburări alimentare, lipsa de interes pentru anumite activități, insomnii sau nevoia de a dormi mai mult, probleme de concentrare.

Cine este predispus la astenie

Pentru că este asemănată adesea cu un episod de depresie, personalitățile care sunt de obicei mai anxioase și depresive sunt predispuse unor manifestări mai accentuate ale asteniei de toamnă și pe o durată mai lungă.

Cum putem ține astenia în frâu?

Medicul psihiatru recomandă expunerea la soare cel puțin 10 -15 minute zilnic, exercițiile fizice, un stil de viață cu minimum 8 ore de somn și un regim alimentar sănătos cu multe legume și fructe. Și pe cei dragi aproape, chiar dacă în această perioadă e mai complicat!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Dr. Gabriella Bondoc - Medic psihiatru primar
Dr. Gabriella Bondoc este medic psihiatru primar, psihoterapeut și fondatoare a uneia dintre cele mai de succes și mai mari clinici de sănătate mintală din România: Clinica Hope. Cu o vastă experiență în tratarea persoanelor cu tulburări mintale, Dr Gabriella Bondoc are un interes profesional ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Medic psihiatru primar
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult
Top alimente care luptă cu grăsimea
Top alimente care luptă cu grăsimea