Alimentele care provoacă dependență, la fel ca fumatul și consumul de alcool

Potrivit studiului, această dependență de alimente ultra-procesate a fost depistată la 14% dintre adulți și 12% dintre copii.
  • Publicat:
Alimentele care provoacă dependență, la fel ca fumatul și consumul de alcool
Foto: shutterstock

Când ai poftă de mâncare nesănătoasă acest lucru poate fi un semn de dependență, arată un nou studiu. Potrivit studiului realizat de cercetătorii din Statele Unite, Spania și Brazilia și publicat în ediția specială British Medical Journal,  această dependență de alimente ultra-procesate a fost depistată la 14% dintre adulți și 12% dintre copii.

Cercetătorii au extras aceste statistici din 281 de studii din 36 de țări și s-a descoperit că rezultatele sunt similare dependenței de substanțe legale în rândul adulților, adică dependenței de tutun și alcool.

Alimentele ultra-procesate, adică chips-urile, dulciurile, cerealele pe care le consumi la micul dejun și care sunt pline de zahăr sunt bogate și în grăsimi și carbohidrați. Cercetătorii au descoperit că acestea au un potențial de a crea dependență și de a afecta creierul. Alți factori care contribuie la crearea dependenței sunt gustul și textura.

Potrivit Healthline, simptomele adicției alimentare pot include apariția poftelor alimentare atunci când te simți plin și mâncatul mai mult decât ai intenționat. Alimentele care conțin cantități crescute de zahăr adăugat și grăsimi sunt cele asociate poftelor care, mai apoi, pot duce la comportamente alimentare care pot crea dependențe.

Consumul excesiv de alimente ultraprocesate este asociat cu un risc mai mare de obezitatehipertensiunediabet de tip 2demență, cancer sau chiar deces prematur, arată mai multe studii publicate în British Medical Journal. Mai mult, mâncarea ultraprocesată creează dependență, la fel cum o face fumatul, potrivit unei cercetări publicate în Addiction Journal.

CITEȘTE AICI CE ALIMENTE INTRĂ ÎN „MÂNCAREA GUNOI”.

Surse:

https://www.bmj.com/content/383/bmj-2023-075354

https://www.healthline.com/nutrition/8-symptoms-of-food-addiction

https://www.bmj.com/content/365/bmj.l1451

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7694501/

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân