Adio, vaccin anti-COVID gratuit! Doar persoanele peste 65 de ani sau la risc îl mai primesc fără bani din toamnă

  • Publicat:
Adio, vaccin anti-COVID gratuit! Doar persoanele peste 65 de ani sau la risc îl mai primesc fără bani din toamnă
Foto: Shutterstock

Persoanele sănătoase cu vârsta sub 65 de ani din Marea Britanie nu vor mai primi vaccin anti-COVID gratuit din această toamnă, dacă au fost deja vaccinate în anii anteriori, a anunțat Comitetul comun pentru vaccinare și imunizare (JVCI), într-un comunicat de presă. Boosterul nu este disponibil contra-cost în Marea Britanie.

Începând din această toamnă, doar persoanele care fac parte din categoria de risc sunt eligibile pentru a primi booster anti-COVID gratuit. În această categorie intră persoanele cu vârsta peste 65 de ani, lucrătorii din spitale și centre rezidențiale și persoanele cu grad ridicat de risc care au sub 65 de ani.

Datele de anul trecut au arătat că boosterul a redus cu peste 50% riscul de internare în spital a persoanelor din aceste categorii de risc.

„Virusul nu a dispărut și ne așteptăm la o circulație intensă a acestuia în sezonul rece, cu o creștere a numărului de persoane infectate. Boosterul COVID va fi oferit doar celor din categoria cu grad ridicat de risc, din octombrie până cel târziu în decembrie, pentru a avea protecția asigurată în timpul iernii, când virusurile respiratorii se răspândesc cu ușurință în interior”, a declarat dr. Mary Ramsay.

Potrivit JCVI, persoanele eligibile pentru boosterul gratuit din această toamnă sunt:

  • rezidenții din căminele de bătrâni
  • toate persoanele cu vârsta peste 65 de ani
  • persoanele cu vârste între 6 luni și 64 de ani aflate în categoria de risc, care prezintă comorbidități
  • lucrătorii din spitale, cabinete medicale, centre de îngrijire și asistență a persoanelor vârstnice
  • persoanele cu vârste între 12 și 64 de ani care locuiesc în aceeași casă cu o persoană imunodeprimată
  • persoanele cu vârste între 16 și 64 de ani care se ocupă de îngrijirea persoanelor vârstnice la domiciliul acestora

Serviciul Național de Sănătate din Marea Britanie (NHS) urmează să ofere detalii suplimentare privind eligibilitatea și data la care va începe procesul de vaccinare.

În România nu există la acest moment o comunicare clară a ministerului privind situația la zi a vaccinurilor anti-COVID și necesitatea vaccinării cu booster a categoriilor vulnerabile.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân