A patra doză de vaccin anti-COVID nu ar mai fi necesară. EMA: Ar putea supraîncărca sistemul imunitar

  • Publicat:
A patra doză de vaccin anti-COVID nu ar mai fi necesară. EMA: Ar putea supraîncărca sistemul imunitar
A patra doză de vaccin anti-COVID nu ar mai fi necesară / Foto: Shutterstock

Efectuarea unei a patra doze de vaccin împotriva COVID-19 este posibil să nu fie necesară. Autoritatea de reglementare a medicamentelor din Uniunea Europeană spune că, în prezent, nu există date care să susţină această abordare, transmite Reuters.

„În timp ce utilizarea rapelurilor suplimentare poate face parte din planurile de urgenţă, vaccinările repetate la intervale scurte de timp nu ar reprezenta o strategie durabilă pe termen lung”, a declarat Marco Cavaleri, şeful diviziei de Strategia Vaccinurilor la Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA), într-o conferinţă de presă, scrie Gândul.

Cavaleri şi-a exprimat îngrijorarea că o strategie de a administra un rapel la fiecare patru luni prezintă riscul de a supraîncărca sistemul imunitar al oamenilor şi de a duce la oboseală în rândul populaţiei.

Oficialul EMA a mai spus că sunt necesare mai multe date despre tulpina Omicron şi o mai bună înţelegere a evoluţiei valului actual pentru a decide dacă este necesar un vaccin specific pentru această variantă.

„Este important să existe o discuţie bună în jurul alegerii compoziţiei vaccinului pentru a ne asigura că avem o strategie care nu este doar reactivă… şi să încercăm să venim cu o abordare care să fie potrivită pentru a preveni o nouă tulpină a coronavirusului”, a subliniat Marco Cavaleri.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Cristina Tudor - Redactor
Și-a început activitatea în jurnalismul online în redacția Digi24, în 2014, unde a petrecut câțiva ani buni. Acolo a redactat articole în toate domeniile, însă cu timpul a început să se contureze o predilecție către subiectele legate de sănătate, realizând inclusiv o campanie ce ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”
Recomandări: