30% din decesele cauzate de toxiinfecţii alimentare apar la copiii de sub cinci ani

Un nou raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii arată că în fiecare an 125.000 de copii mai mici de cinci ani mor din cauza bolilor cauzate de toxiinfecţii alimentare.
30% din decesele cauzate de toxiinfecţii alimentare apar la copiii de sub cinci ani

Un nou raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii arată că în fiecare an 125.000 de copii mai mici de cinci ani mor din cauza bolilor cauzate de toxiinfecţii alimentare.

OMS arată că, la nivel global, aproximativ unu din zece oameni se îmbolnăveşte din cauza consumului de alimente contaminate. Cercetatorii au analizat boli cauzate de diverşi factori, precum bacterii, viruşi, paraziţi, toxine şi chimicale.
 
Din cele aproximativ 600 de milioane de oameni care se îmbolnăvesc din cauza alimentelor în fiecare an, 420.000 de oameni mor. Din aceste decese, 125.000 întâmpla la copii sub vârsta de cinci ani.
 
OMS spune că bolile diareice alcătuiesc peste jumătate din boli cauzate de mâncare, iar copiii sunt deosebit de expuşi riscului. Diareea este adesea cauzată de consumul de carne crudă şi insuficient gătită, precum şi alimente contaminate cu norovirus, Salmonella şi E. coli.
 
În timp ce toxiinfecţiile alimentare sunt o problemă globală, anumite boli sunt mai frecvente în ţările cu venituri ridicate sau scăzute, scrie OMS. De exemplu, boala cauzată de Salmonella este un motiv de îngrijorare peste tot, în timp ce holera şi febra tifoidă sunt mai frecvente în ţările cu venituri mici.
 
„Riscul de boli cauzate de mâncare este mai sever în ţări cu venituri mici şi medii, legat de prepararea hranei cu apă nesigură; igienă precară şi condiţii inadecvate în producţia şi depozitarea alimentelor; niveluri mai scăzute de alfabetizare şi educaţie; legislaţia insuficientă în privinţa siguranţei alimentare sau punerea în aplicare a acestei legislaţii”, scrie organizaţia Mondială a Sănătăţii într-o declaraţie cu privire la noul raport.
 
 
(Sursa gandul.info)
Recomandări: