1 copil din 10 se naște prematur. Evaluări care pot depista afecțiuni specifice copiilor prematuri

1 copil din 10 se naște prematur. Evaluări care pot depista afecțiuni specifice copiilor prematuri
Sursa foto: Shutterstock

La nivel mondial, aproape15 milioane de copii se nasc prematur în fiecare an. Asta înseamnă că aproximativ 1 copil din 10 este un copil prematur, iar cifrele sunt în creștere.

Dacă la nivelul anului 2017 erau raportate 1.842 de nașteri premature în București (cu o medie națională de 14.500 de prematuri), în prezent, conform statisticilor neoficiale, numai în București au fost înregistrați lunar aproximativ 400 de bebeluși născuți înainte de termen, ceea ce înseamnă o medie anuală de aproximativ 5.000 de copii. O statistică îngrijorătoare, observată și de specialiștii din centrele de recuperare și reabilitare a copiilor cu afecțiuni ortopedice și neuro-motorii.

Potrivit medicului ortoped pediatru Valentina Contanu, „ponderea copiilor născuți prematur tratați în centru în ultimul an este cu 15% mai mare față de anul precedent”.

Îngrijorător este faptul că bebelușii prematuri au nevoie de asistență medicală, evaluări și investigații pentru încă cel puțin 1-2 ani de la momentul externării sau chiar ani de-a rândul în cazurile severe. Este știut, la nivel mondial, că nașterea prematură vine la pachet cu o serie de complicații, în primul rând neuro-motorii, care pot trena până la vârste mari dacă nu se intervine rapid prin evaluări și programe de recuperare, spune medicul. 

Un bebeluș este considerat prematur dacă se naște mai devreme de 37 de săptămâni. Timpul pe care îl petrece în incubator la ATI, în prezența medicilor, aparatura medicală, testele zilnice sunt pentru bebeluș adevărate provocări.

Însă externarea din maternitate a unui bebeluș prematur este prima etapă încheiată cu succes. Ulterior, în următoarele aproximativ 6 luni este necesară o altă serie de examinări și evaluări extrem de importante pentru buna dezvoltare a acestuia.

Evaluările neuro-motorii, neurologice, ortopedice fac de multe ori diferența dintre o stare bună de sănătate și ani de recuperare medicală. Hipotonia, hipertonia precum și alte afecțiuni neuro-musculare sunt greu de identificat de către părinți. De aceea este important ca bebelușii născuți prematur să fie evaluați de către specialiști, după ieșirea din maternitate.

Părinții trebuie să știe că există centre cu echipe multidisciplinare (ortoped pediatru, kinetoterapeut, neurolog pediatru etc.) capabili să diagnosticheze corect orice abatere de la graficul de dezvoltare și care-i vor oferi copilului tot sprijinul de care are nevoie, afirmă Florin Lixandru, kinetoterapeut.

Cu ajutorul acestor evaluări pot fi depistate în stadii incipiente cele mai des întâlnite afecțiuni ale copilului născut prematur, cum ar fi deficitele neurologice, deformările osoase, displaziile de șold, întârzierea în dezvoltarea motorie sau de limbaj și comunicare.

Marcată anual la data de 17 noiembrie, Ziua Mondială a Prematurității este de fiecare dată o oportunitate de a atrage atenția asupra importanței monitorizării copiilor născuți înainte de termen în prima parte a vieții pentru diagnosticarea posibilelor întârzieri în dezvoltarea neuro-motorie.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Valentina Contanu - Medic specialist ortopedie pediatrică acreditat Ponseti
Dr. Valentina Contanu este medic specialist ortopedie pediatrică acreditat Ponseti, cu competențe în ecografia aparatului locomotor și în ecografia de șold, în cadrul Centrului CRON-Phoenix. Cu experiență de 20 de ani în domeniu, dr. Valentina Contanu este recunoscută la nivel național ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân