Întreabă specialistul

Câte problemele de sănătate, tot atâtea soluţii! Iar specialiştii de încredere sunt cei care îţi oferă cele mai bune răspunsuri atunci când sănătatea pune multe semne de întrebare. Nu neglija vizita regulată la medic şi mergi obligatoriu de fiecare dată când ai simptome supărătoare! Şi ţine cont că o a doua părere este de multe ori necesară!

Puteţi solicita şi sfatul specialiştilor noştri consultanţi: pentru a trimite o întrebare, trebuie să vă creaţi un cont în site, apoi să vă logaţi cu numele de utilizator ales şi parola. Dacă aveţi nevoie de o recomandare urgentă, vă sfătuim ca, înainte de a adresa o întrebare, să citiţi răspunsurile existente, selectând domeniul care vă interesează sau folosind căutarea.

Unde te ajunge viata asta

hmmm….nu mai stiu nuici eu ce intrebare sa pun sau cum sa o formulez…..stiu doar ca vreau sa scap de ce ma urmareste….si sa fiu normala….oare voi putea vreaodata? Mda recunosc …macar am ajuns la stadiul asta, ca sunt bolnava. Mi-e teama ca ma voi ingrasa si lista e lunga. Este o boala grea care sapa lent (vb. de bulimie).
 

Răspunsul specialistului

Este un pic neclar mesajul tau insa, daca am inteles eu bine si problema cu care te confrunti este bulimia, atunci iti recomand sa consulti un psihoterapeut pentru ca bulimia nervosa si anorexia nervosa sunt boli psihosomatice (adica boli somatice cauzate de factori psihologici) serioase care pot avea consecinte foarte grave asupra vietii si sanatatii persoanei afectate. Diferenta dintre tulburarea bulimica si simpla supraponderalitate/obezitate este data de asocierea suferintei psihice si grija privind forma si greutatea corporala. Nu o sa ma apuc sa vorbesc aici despre cele doua afectiuni pentru ca subiectul tulburarilor de comportament alimentar este foarte vast, insa as dori sa punctez, pe scurt, criteriile de diagnostic, atat pentru bulimia nervosa (BN), cat si pentru anorexia nervosa (AN).

Criterii de diagnostic pentru bulimia nervosa: episoade bulimice repetate de cel putin 2 ori pe saptamana, timp de cel putin 3 luni; pierderea controlului in timpul ingestiei alimentare; comportamente compensatorii repetate in vederea prevenirii cresterii ponderale (vomismente autoinduse, abuz de laxative si/sau diuretice si/sau alte medicamente, dieta, exercitii fizice intense etc.); autoevaluare afectata de forma si greutatea corporala.

Criterii de diagnostic pentru anorexia nervosa: greutate corporala mai mica cu 15% decat greutatea normala (se calculeaza IMC -Indicele de Masa Corporala); teama intensa de a creste in greutate; distorsiuni ale imaginii corporale; absenta a cel putin trei menstruatii consecutiv; atacuri bulimice repetate (numai pentru tipul bulimic de AN).
IMC (Indicele de Masa Corporala) se calculeaza dupa formula IMC = kg / m² (greutatea impartita la inaltimea, in metri, la patrat), insa nu poate fi considerat un indicator de sanatate intrucat nu tine cont de istoricul bolilor, de stilul de viata, de consumul de tutun si alcool etc.

Valorile obtinute dupa calculul IMC, se interpreteaza astfel:
    IMC < 18,5        = subnutritie
    IMC = 18,5 – 24,9    = NORMAL
    IMC = 25,0 – 29,9    = supraponderalitate
    IMC = 30,0 – 34,9    = obezitate de gradul I
    IMC = 35,0 – 39,9    = obezitate de gradul II
    IMC > 40,0        = obezitate de gradul III (obezitate morbida)

De mentionat ca, in cazul tulburarilor de comportament alimentar, este foarte important ca diagnosticul sa fie pus de un specialist (psiholog sau psihiatru) care sa stabileasca si un plan de interventie si tratament.
In concluzie, daca tu consideri ca ai o problema de genul celor mentionate mai sus si vrei sa faci ceva in acest sens, te rog sa ma contactezi personal pentru mai multe informatii.

Iris Gogorici

Răspunsurile oferite prin intermediul site-ului sunt doar de natura educationala si informativa si nu pot fi considerate, in nici o situație, ca fiind asimilate unor consultații sau analize medicale de specialitate. Utilizatorii nu trebuie să își fundamenteze acțiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro. Datorită însuși modului în care funcționează comunicațiile intermediate de internet, o consultație medicală amănunțită nu este posibilă. Prin urmare, informația medicală prezentată de site-ul nostru nu trebuie folosită ca alternativă a consultului medical realizat în persoană de un medic specialist. www.csid.ro, societatea SC GÂNDUL MEDIA NETWORK S.R.L, precum și toți colaboratorii ale căror sfaturi pot fi recepționate prin intermediul CSID.ro nu pot fi considerați răspunzători pentru nici un prejudiciu/pierdere de orice fel.

Mai multe raspunsuri de la
Din aceeasi categorie
Rugaminte interpretare analize ureaplasma
Imi puteti interpreta, va rog urmatoarele rezultate: M.hominis/U. Urealyticum/ Antibiograma Ureaplasma urealyticum >= 10000 CCU/ml; Mycoplasma hominis - absent Antibiograma: Sensibil ...
Interpretare rezultate secretie vaginala
Imi puteti interpreta, va rog, urmatoarele rezultate? Celule epiteliale poligonale frecvente Celule epiteliale rotunde rare Celule de tip "clue cells" absente Leucocite (PMN) frecvente Eritrocite ...
Probleme sarcina 11 saptamani
buna ziua va rog sa mi spuneti ce sanse sunt sa aiba copilul modificari in urma unui ecograf transvaginal intrucat pe abdomen nu s a putut vedea valorile sunt os nazal nu se vizualizeaza regiune ...