Întreabă specialistul

Câte problemele de sănătate, tot atâtea soluţii! Iar specialiştii de încredere sunt cei care îţi oferă cele mai bune răspunsuri atunci când sănătatea pune multe semne de întrebare. Nu neglija vizita regulată la medic şi mergi obligatoriu de fiecare dată când ai simptome supărătoare! Şi ţine cont că o a doua părere este de multe ori necesară!

Puteţi solicita şi sfatul specialiştilor noştri consultanţi: pentru a trimite o întrebare, trebuie să vă creaţi un cont în site, apoi să vă logaţi cu numele de utilizator ales şi parola. Dacă aveţi nevoie de o recomandare urgentă, vă sfătuim ca, înainte de a adresa o întrebare, să citiţi răspunsurile existente, selectând domeniul care vă interesează sau folosind căutarea.

Suplimente proteice pt masa musculara

Buna ziua. Am nevoie de sfaturile dvs in legatura cu administrarea de suplimente proteice. Nu stiu cat de sanatoase pot fi pentru organism, dar stiu ca multi dintre cei care vor sa puna masa musculara se folosesc si de acest aspect si rezultatele nu intarzie sa apara. Mentionez ca am aproape 19 ani, 57kg, 1,66 inaltime si de 4 luni am inceput sa merg frecvent la sala (4-5 ori pe saptamana). Pana acum nu am luat niciun supliment (ma refer la acele prafuri proteice) deoarece am vrut ca pentru inceput sa nu solicit prea tare corpul. Acum, ma gandesc sa incep sa iau si eu, dar inainte de toate am vrut sa cer si sfatul unui specialist in acest caz. Pe deasupra, stiu ca asa numitele suplimente nu trebuie sa inlocuiasca un stil de viata sanatos ci doar sa suplimenteze. Precizez ca nu mananc fast food-uri, nu beau alcool, nu fumez, iar dulciuri consum destul de rar. Alte sfaturi in legatura cu acest subiect, daca imi mai puteti da, mi-ar fi cu siguranta de folos. Multumesc mult! O zi frumoasa!

Întrebare pusă de: P. R.

Răspunsul specialistului

Specializare: medic specialist diabet, nutriţie şi boli metabolice
Clinica: Centrul de Diagnostic si Tratament Provita

Pentru a ajunge la o forma fizica maxima este nevoie de un plan bine pus la punct,  pe mai multe directii de abordare:

– 1. Un minim bilant al starii dvs. de sanatate este necesar periodic pentru a sti exact daca sunt probleme de rezolvat sau tinut sub atentie ( tensiune arteriala, hipercolesterolemie, glicemie mica/mare, etc) – un consult medical general nu strica, este chiar indicat.

– 2. Consiliere nutritionala (si aici nu ma refer doar la directiile corecte pe care le mentionati dvs- fara fast-food, alcool, tutun, dulciuri) – se face un plan de dieta adaptat si calculat caloric si nutritional (in special calculat proteic) in functie de organismul dvs si de tintele urmarite – masa musculara, masa de grasime, rata metabolica bazala.
Pentru aceasta, in mod ideal , aveti nevoie de monitorizare periodica cu un analizator de compozitie corporala (cantar BIA) care sa va arate evolutia lucrurilor.

– 3. Antrenor/ coaching la sala – care sa va ajute sa va alcatuiti un plan corect de exercitii pe grupe musculare si tipuri de efort fizic. Daca nu se lucreaza la sala corect (in ciuda ritmului sustinut de 4-5 ori/ saptamana ) alaturi de o alimentatie adecvata, s-ar putea sa descoperiti ca nu apar deloc efectele dorite sau ritmul este unul foarte lent si atunci apare tentatia suplimentelor de tip aminoacizi sau complexe de proteine (asa cum mentionati, altii le folosesc si…se vede…).

Personal va recomand sa parcurgeti pasii corecti de mai sus si sa nu apelati la suplimentele acestea ca o solutie unica, salvatoare si rapida – pentru ca din pacate suplimentele aduc satisfactii dar au si o serie de efecte adverse sau contraindicatii si in plus sa cereti sfatul unei persoane cu competenta medicala (pentru a va ghida optiunile) in momentul in care alegeti o anumita varianta din gama suplimentelor de sala.

Răspunsurile oferite prin intermediul site-ului sunt doar de natura educationala si informativa si nu pot fi considerate, in nici o situație, ca fiind asimilate unor consultații sau analize medicale de specialitate. Utilizatorii nu trebuie să își fundamenteze acțiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro. Datorită însuși modului în care funcționează comunicațiile intermediate de internet, o consultație medicală amănunțită nu este posibilă. Prin urmare, informația medicală prezentată de site-ul nostru nu trebuie folosită ca alternativă a consultului medical realizat în persoană de un medic specialist. www.csid.ro, societatea SC GÂNDUL MEDIA NETWORK S.R.L, precum și toți colaboratorii ale căror sfaturi pot fi recepționate prin intermediul CSID.ro nu pot fi considerați răspunzători pentru nici un prejudiciu/pierdere de orice fel.

Mai multe raspunsuri de la Consultant dr. Lavinia Luminita Florea
Inlocuitor la SIOFOR
Buna ziua! Mama mea in varsta de 69 de ani are diabet de tip 2, i-a fost depistat in ianuare 2015 si i-a fost prescris Glurenorm si Siofor. Tratamentul a ajutat-o sa isi tina glicemia sub control, ...
Fructoza cristalina
Buna ziua, as vrea sa va intreb daca utilizarea fructozei cristaline pure (din fructe) in alimentatie afecteaza glicemia sau are consecinte grave? Folosesc fructoza la deserturi in loc de zahar. ...
Regim alimentar pt pietre la rinichi
Buna ziua, sunt Adrian, am 44 ani si acum 2 saptamani am fost operat la rinichiul drept (piatra si mult puroi); nu au reusit doctorii sa recupereze o monstra din acea piatra pt a o duce la laborator ...
Din aceeasi categorie
Rugaminte interpretare analize ureaplasma
Imi puteti interpreta, va rog urmatoarele rezultate: M.hominis/U. Urealyticum/ Antibiograma Ureaplasma urealyticum >= 10000 CCU/ml; Mycoplasma hominis - absent Antibiograma: Sensibil ...
Interpretare rezultate secretie vaginala
Imi puteti interpreta, va rog, urmatoarele rezultate? Celule epiteliale poligonale frecvente Celule epiteliale rotunde rare Celule de tip "clue cells" absente Leucocite (PMN) frecvente Eritrocite ...
Probleme sarcina 11 saptamani
buna ziua va rog sa mi spuneti ce sanse sunt sa aiba copilul modificari in urma unui ecograf transvaginal intrucat pe abdomen nu s a putut vedea valorile sunt os nazal nu se vizualizeaza regiune ...