Întreabă specialistul

Câte problemele de sănătate, tot atâtea soluţii! Iar specialiştii de încredere sunt cei care îţi oferă cele mai bune răspunsuri atunci când sănătatea pune multe semne de întrebare. Nu neglija vizita regulată la medic şi mergi obligatoriu de fiecare dată când ai simptome supărătoare! Şi ţine cont că o a doua părere este de multe ori necesară!

Puteţi solicita şi sfatul specialiştilor noştri consultanţi: pentru a trimite o întrebare, trebuie să vă creaţi un cont în site, apoi să vă logaţi cu numele de utilizator ales şi parola. Dacă aveţi nevoie de o recomandare urgentă, vă sfătuim ca, înainte de a adresa o întrebare, să citiţi răspunsurile existente, selectând domeniul care vă interesează sau folosind căutarea.

Suflul cardiac este periculos?

Buna ziua!

Am un baietel de 1,5 ani si la 8 luni a fost descoperit cu un mic canal deschis la inima… am revenit la control peste 6 luni si mi s-a spus ca este inchis.

De curand a fost racit si medicul de la spital mi-a spus ca i se aude suflu? Nu inteleg de ce se mai aude acest suflu…. este periculos? Ce recomandari imi dati ca nu mai stiu ce sa fac.

Întrebare pusă de: simona

Răspunsul specialistului

Suflul cardiac defineste zgomotul de trecerea sangelui dintr-o cavitate a cordului in alta. Nu este cazul ca parintii sa se alarmeze, deoarece foarte multe sufluri nu au semnificatie patologica.

In general, suflurile cardiace se pot incadra in 3 categorii: functionale, organice si congenitale.

Suflurile functionale nu sunt cauzate de boala si se intalnesc foarte frecvent in copilarie, avand tendinta sa dispara la adolescenta. Apoximativ 50 -75% din copii prezinta sufluri cardiac in primii ani de viata.

Suflurile organice apar in copilarie in majoritatea cazurilor datorita reumatismului articular cu cardita, cand valvele inimii sunt inflamate si dupa vindecare pot ramane cicatrice.
Acestea fac ca valvele fie sa se micsoreze, fie sa obstructeze scurgerea normala a sangelui. Cand se sesizeaza un suflu cardiac la un copil care nu il avea anterior, poate insemna ca exista o inflamatie activa in acel moment. In acest caz exista si alte semne de infectie, cum ar fi: febra, pulsul rapid, modificarea numarului de leucocite si alte teste de laborator anormale. Copilul va urma tratament medicamentos pana ce toate semnele de inflamatie dispar, chiar daca asta poate dura luni de zile.

Suflurile cardiace datorate malformatiilor congenitale sunt descoperite la nastere sau in primele luni de viata (rar mai tarziu). Aceste sufluri denota nu o inflamatie, ci o modificare anatomica a inimii. Important nu este murmurul, ci felul in care malformatia afecteaza eficienta pompei cardiace.
Daca aceasta este afectata, copilul poate avea crize de cianoza, respiratie dificila sau intarziere in dezvoltarea corpului. Sugarul sau copilul cu malformatie congenitala de cord trebuie atent examinat de medicul specialist. Unele cazuri grave pot fi vindecate prin operatii.

Cel mai probabil suflul care a fost perceput de catre medic, a aparut in contextul episodului acut de boala, copilul dvs fiind bolnav in acea perioada (“racit”). Cum am mentionat mai sus in context febril poate fi perceptibil un suflu cardiac, insa fara semnificatie patologica.

Este necesara o reexaminare clinica cat si o noua ecografie cardiaca dupa vindecarea completa a racelii.

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. SC TITLURI QUALITY S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Mai multe raspunsuri de la
Din aceeasi categorie
Interpretare analize
Imi puteti interpreta, va rog urmatoarele rezultate: M.hominis/U. Urealyticum/ Antibiograma Ureaplasma urealyticum >= 10000 CCU/ml; Mycoplasma hominis - absent Antibiograma: Sensibil ...
Interpretare rezultate secretie vaginala
Imi puteti interpreta, va rog, urmatoarele rezultate? Celule epiteliale poligonale frecvente Celule epiteliale rotunde rare Celule de tip "clue cells" absente Leucocite (PMN) frecvente Eritrocite ...
Probleme sarcina 11 saptamani
buna ziua va rog sa mi spuneti ce sanse sunt sa aiba copilul modificari in urma unui ecograf transvaginal intrucat pe abdomen nu s a putut vedea valorile sunt os nazal nu se vizualizeaza regiune ...