Ce modificări suferă vaginul după naştere

Vaginul suferă modificări destul de mari după naştere, putându-se lărgi şi usca, dar există câteva metode prin care vă puteţi redobândi elasticitatea în zona intimă.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Ce modificări suferă vaginul după naştere

Vaginul suferă modificări destul de mari după naştere, putându-se lărgi şi usca, dar există câteva metode prin care vă puteţi redobândi elasticitatea în zona intimă. Multe femei, după ce nasc, se plâng şi de dureri la nivelul vaginului în timpul actului sexual.

În acest articol veţi afla cum se schimbă vaginul după naştere şi ce soluţii există pentru ameliorarea simptomelor neplăcute!

Vaginul în timpul naşterii naturale

Atunci când dai naştere, fătul traversează cervixul şi canalul vaginal, iar la ieşire vaginul se lărgeşte, pentru a permite expulzarea acestuia. Uneori, ţesutul dintre anus şi vagin s-ar putea rupe sau ar putea fi excizat de medic, pentru a lărgi deschiderea vaginală, astfel încât bebe să poată ieşi. Acest proces poartă denumirea de epiziotomie.

Modificările vaginului după naştere

  • Vagin mai larg

Câteva săptămâni după naştere, vaginul va fi mai larg şi inflamat, dar cu o igienă exemplară şi cu ajutorul exerciţiilor Kegel veţi reuşi să vă redobândiţi frumuseţea în zona intimă. Desigur, vaginul nu va reveni niciodată la forma de dinainte de naştere, dar poate fi „strâns”  prin exerciţii care stimulează muşchii vaginali şi pe cei de la nivelul pelvisului.

Astfel de exerciţii vă ajută şi să preveniţi incontinenţa urinară, dar şi să vă bucuraţi de un act sexual mai intens.

Iată câteva exemple de exerciţii pe care le puteţi face oriunde, fie stând în picioare, fie în şezut:

– Strânge muşchii vaginului şi ai anusului simulan, stai în această poziţie 10 secunde, apoi relaxează-te;
– Repetă exerciţiul de 10 ori;
– Fă aceste exerciţii de 4-6 ori pe zi.

Poţi face aceste exerciţii în faţa televizorului, când găteşti sau, de ce nu, când stai la coadă la supermarket.

  • Uscăciunea vaginală

Este perfect normal ca după naştere vaginul să fie mai uscat decât de obicei, din cauza nivelurilor din ce în ce mai scăzute de estrogen. De asemenea, femeile care alăptează au un nivel mult mai redus de estrogen decât cele care nu o fac. Odată ce menstruaţia revine şi se opreşte alăptarea, nivelurile de estrogen se echilibrează şi vaginul îşi recapătă umiditatea.

Dacă doriţi să vă reluaţi viaţa sexuală şi aveţi această problemă, apelaţi cu încredere la lubrifianţi sau prezervative cu ingrediente ce asigură alunecarea.

Este foarte important să discutaţi cu partenerul dacă simţiţi o jenă în timpul actului sexual, astfel încât să luaţi măsuri. De asemenea, uscăciunea vaginală care persistă o perioadă îndelungată este o temă care ar trebui adusă şi în atenţia medicului ginecolog, care vă poate recomanda diverse tratamente pentru lubrifiere.

  • Copcile şi rănile de după naştere

Timp de 6-12 săptămâni după naştere, vaginul este inflamat şi puteţi simţi durere, mai ales în zona perineului, dacă aţi fost supusă epiziotomiei. Aceste simptome vor dispărea în timp, dar le puteţi ţine sub control şi cu ajutorul analgezicelor, recomandate doar de medicul ginecolog, mai ales dacă alăptaţi.

Este foarte important să menţineţi zona intimă curată, să vă spălaţi bine pe mâini înainte şi după ce mergeţi la toaletă sau vă schimbaţi absorbantul, deoarece rănile pot constitui „porţi de intrare” pentru multe bacterii ce cauzează infecţii.

Nu ignoraţi durerea persistentă, disconfortul resimţit în anumite poziţii sau secreţiile urât mirositoare, ci comunicaţi-i-le medicului ginecolog.

  • Durere în timpul sexului

Nu există un moment potrivit sau nepotrivit pentru a vă relua viaţa sexuală după naştere. Este important să faceţi acest pas când sunteţi pregătite. Mai multe despre acest subiect puteţi citi aici! De asemenea, e posibil ca oboseala să pună piedici poftei de sex, iar discuţia cu partenerul este esenţială în astfel de situaţii.

Împărţirea sarcinilor şi comunicarea dintre parteneri sunt metodele ideale de a vă recăpăta energia şi încrederea în propria feminitate.

Durerile vaginale care persistă o perioadă îndelungată după naştere ar trebui discutate cu medicul ginecolog, care va stabili cauza şi un eventual tratament. Nu uitaţi să vă protejaţi! Chiar dacă abia aţi dat naştere, sarcina se poate instala încă din primele 3 săptămâni de lăuzie.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”