Cum afectează depresia viaţa de cuplu

Ambii parteneri trebuie să depună un efort constant pentru că relaţia lor să reziste şi pentru că viatile lor să se îmbunătăţească.
  • Publicat:
Cum afectează depresia viaţa de cuplu

Bolile cronice pot aduce energii negative într-o relaţie sau, dimpotrivă, îi pot arăta adevărata profunzime şi frumuseţe. Studiile arată că 40% dintre adulţii care trăiesc lângă o persoană depresivă, ajung să sufere ei înşişi de depresie, explica J. Raymond DePaulo, doctor la Johns Hopkins School of Medicine.

Într-o relaţie în care un partener suferă de depresie, ambii parteneri se vor simţi la un moment dat vinovaţi pentru situaţia prin care trec. Persoana depresivă va regreta faptul că îl face pe celălalt să treacă prin problemele sale, iar celălalt partener se va întreba dacă a greşit cu ceva şi cum poate fi de ajutor. Ambii parteneri trebuie să depună un efort constant pentru că relaţia lor să reziste şi pentru că viatile lor să se îmbunătăţească.

Tratamentul depresiei înseamnă mult mai mult decât administrarea medicamentelor potrivite. Deoarece depresia poate fi cauzată de factori fizici, emoţionali şi sociali, un plan complet de tratament trebuie să ia în considerare toate aceste probleme. În tratarea depresiei este extrem de important sprijinul pe care îl primim din partea celor din jur, fie că este vorba de familie, prieteni, un grup de suport sau partenerul de viaţă.

Depresia şi sexualitatea

În majoritatea cazurilor de depresie, viaţa de cuplu are de suferit în urma apariţiei acesteia. Deoarece creierul controlează impulsurile sexuale, iar depresia cauzează un dezechilibru chimic al creierului, stările depresive interferează cu capacitatea unei persoane de a avea o viaţă sexuală normală.

Medicamentaţia prescrisă pentru depresie a fost conectată mult timp cu diminuarea libidoului şi disfuncţiile erectile, odată cu inhibarea plăcerii sexuale. Astăzi exista tratamente care nu afectează viaţa sexuală a pacientului iar discuţiile cu doctorul şi partenerul de viaţa sunt esenţiale în depăşirea acestor probleme, ambii partenerii trebuind să înţeleagă faptul că problema pe care o au este depresia, nu relaţia lor.

Cum poţi ajuta partenerul de viaţă în lupta cu depresia

În cazul în care suntem noi cei care observăm că partenerul de viaţă manifesta simptome de depresie precum tristeţe, vinovăţie, neputinţa şi negativism, este necesar să ştim care sunt lucrurile pe care le putem face pentru a-l ajuta. Asiguraţi-vă că partenerul primeşte ajutor din partea profesioniştilor în domeniu. Încurajaţi vizitele medicale regulate şi susţineţi vizitele la medic.

Informaţi-vă despre simptomele şi tratamentele depresiei, oferiţi-vă să vă însoţiţi partenerul de viaţă la întâlnirile cu terapeutul sau cu doctorul, sugeraţi partenerului să ţină un jurnal al simptomelor, al terapiilor, al îmbunatăţirilor pe care le observaţi.
Atunci când persoana dragă vouă doreşte să vă vorbească despre sentimentele pe care le are şi simptomele depresiei, ascultaţi-o şi încurajaţi-o, chiar dacă tratarea depresiei durează mai mult timp. De asemenea, puteţi participa la şedinţe de terapie în cuplu.

Prietenii apropiaţi şi familia pot să ofere sprijin emoţional prin verificarea periodică a modului în care funcţionează tratamentul şi prin asigurarea că persoana care suferă de depresie are activităţi zilnice de care se ocupă. Este necesară încurajarea continuării programului obişnuit şi a activităţilor obişnuite, dar şi realizarea unor activităţi în afară muncii, precum plimbările, vizionarea unor filme sau mersul la restaurant.

Cum se poate evita contagierea depresivă?

Pentru a evita că starea de spirit a partenerului de viaţă să vă afecteze, trebuie să înţelegeţi în primul rând prin ce trece aceasta şi să îi fiţi alături, dar să stabiliţi anumite limite. Amintiţi-vă că negativitatea acelei persoane nu reflectă realitatea şi faceţi efortul intern de a nu fi de acord atunci când auziţi lucruri negative.

Apatia şi sentimentele negative ale partenerului vă pot conduce pe amândoi către izolare socială sau către interacţiuni în care partenerul depresiv îl domina pe celălalt. Terapiile de cuplu eficiente includ aspecte ce îi vizează pe ambii parteneri. Aceştia învaţa să comunice mai bine, să diminueze supărarea şi alte energii negative, să împartă mai multe energii pozitive prin complimente, acorduri, zâmbete şi îmbrăţişări, dar şi să ia împreună decizii benefice pentru amândoi.

Platforma online www.depresiv.ro are scopul de a atrage atenţia asupra modului în care se manifestă depresia şi căile prin care poate fi tratată.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”