Când atracţia sexuală dispare, ce mai rămâne?

Dispariţia atracţiei sexuale în cuplu macină o tânără care se întreabă încotro se îndreaptă căsnicia ei în aceste condiţii. Psihoterapeutul Emilia Potenteu are sfaturi.
29.06.2012
Când atracţia sexuală dispare, ce mai rămâne?

Dispariţia atracţiei sexuale în cuplu macină o tânără care se întreabă încotro se îndreaptă căsnicia ei în aceste condiţii. Psihoterapeutul Emilia Potenteu are sfaturi.

„Am 34 de ani, sunt căsătorită de aproape 2 şi de unul şi jumătate am această problemă: mi-a dispărut dorinţa sexuală pentru soţul meu. Îmi e drag, dar nu mai sunt atrasă de el.”
 
O astfel de problemă, ivită îngrijorător de des în cupluri, devine greu de rezolvat, odată ce ea a fost născută. Ideal ar fi să evităm să ajungem în punctul în care atracţia sexuală pentru partenerul nostru a dispărut.

Este nevoie de multă educaţie, antrenament, model parental sănătos în domeniul relaţiilor cu sexul opus, pentru a reuşi să gestionăm o astfel de problemă. Ca libidoul nostru să fie unul sănătos, trebuie în primul rând să existe un echilibru interior stabil şi o relaţie funcţională cu partenerul nostru.

Atracţia sexuală este esenţială într-un cuplu, aşa cum gravitaţia ne ţine cu picioarele pe pământ, cum magnetul atrage metale, undele alfa interferează cu biocâmpul partenerului, într-un melanj imperios necesar pentru dinamica perechii.

A rămâne într-un cuplu în care sexul nu funcţionează, se traduce în autopedepsire, autoimpunerea de bariere peste care ni se pare că nu am avea acces, o limitare la „comod” şi „confortabil” (obişnuinţă) pe de-o parte, dar în egală măsură fals şi nesatisfăcător.

Emilia Potenteu: „Deşi fiecare dintre noi cunoaşte cel puţin un cuplu care a funcţionat o viaţă, fără a fuziona emoţional şi sexual, sau poate unii dintre noi chiar provin dintr-o astfel de familie şi e singurul model parental cunoscut, sfatul terapeutului este identificarea pretextelor pentru care se doreşte rămânerea în relaţie, consolidarea stimei de sine şi a echilibrului propriu, independent de un partener, un statut social sau o prejudecată.”


 

Andra Nastase
Andra Nastase

Nascuta intr-o familie cu bunici iscusite la gatit, din ale caror maini ieseau prajituri demne de Cartea Recordurilor categoria Gusturi Divine, inzestrata cu un metabolism extrem de capricios, a se citi lenes, si indragostita de tot ce inseamna delicatesa pe lumea asta, Pofticioasa ... citește mai mult

Recomandare video
Dr. Cazacu Corrado: simptome și tratament în boala parodontală (parodontoză)