Vitaminele: când este cea mai bună perioadă din zi în care să le iei?

Ideal este ca vitaminele să le iei în urma unei diete echilibrate pentru că acestea sunt mai potente și se absorb mai bine comparativ cu suplimentele.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Vitaminele: când este cea mai bună perioadă din zi în care să le iei?
Foto: pexels

Nu este nimic în neregulă dacă ai un dulap plin de vitamine și minerale. Un studu din 2019 arată că 77% dintre americani consumă zilnic suplimente precum vitamine și minerale, dar înainte de administrarea lor trebuie să ai un plan bine stabilit pentru că, în funcție de tipul de vitamine pe care le iei acestea trebuie să fie și eficiente. Înainte de a lua suplimente este indicat să stai de vorbă cu un medic și să vezi exact ce îi este necesar corpului tău.

Ideal este ca vitaminele și mineralele esențiale să le iei în urma unei diete echilibrate pentru că acestea sunt mai potente și se absorb mai bine comparativ cu suplimentele. Dacă suferi de un deficit, ai nevoie de puțin ajutor din partea unui medic. FDA nu aprobă suplimentele, cee ce înseamnă că dovezile în privința siguranței și eficienței lor sunt limitate. Tocmai din acest motiv este indicat să stai de vorbă cu un medic pentru că el este în măsură să-ți spună ce ai nevoie sau ce să eviți astfel încât să nu-ți afecteze sănătatea dacă mai iei și alte medicamente.

Ce-i drept, nu există dovezi științifice care să menționeze că trebuie să iei vitaminele la o anumită oră din zi ca acestea să fie eficiente, dar este important ca ele să fie luate constant în aceeași perioadă din zi. Așa cum mănânci sau bei apă, la fel și vitaminele sunt absorbite de organism.

Ia vitaminele solubile dimineața

Vitaminele solubile precum vitaminele B nu se depozitează în organism, deoarece acestea sunt îndepărtate atunci când mergem la toaletă, ele fiind absorbite în stomac, ceea ce înseamnă că ar trebui să le iei cu o oră sau două înainte de masă. De asemenea, unele vitamine B pot afecta somnul, încă un motiv pentru care trebuie luate dimineața.

Vitaminele grase administrează-le cu o gustare

Vitaminele A, D și E, de exemplu, sunt stocate în celulele grase în urma absorbției. Multe dintre alimentele pe care le mâncăm, precum fructe și legume, sunt bogate în vitamine A, E ș K, iar dacă acestea sunt prezente în dieta de zi cu zi nu mai sunt necesare suplimentele pentru că în doze prea mari pot fi toxice. Persoanele care au nevoie de vitamina D recomandat ar fi să le ia din alimentație- gustări sau mese care conțin grăsimi sau uliuri precum avocado sau brânză.

Programează să iei multivitamine în jurul mesei

Multivitaminele conțin un amestec de vitamine solubile, vitamine grase și minerale precum fier, cupru și calciu. Consumul de minerale poate varia, dar unele dintre ele este bine să fie luate pe stomacul gol, în timp ce altele sunt recomandate alături de alte alimente pentru a evita problemele gastrointestinale.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”