Vitamine pe care să le iei când alăptezi

În timpul alăptării ai nevoie de anumiți nutrienți mai mult decât în timpul sarcinii. Iată ce vitamine, minerale și alți compuși importanți trebuie să asimilezi.
  • Publicat:
Vitamine pe care să le iei când alăptezi
Foto: shutterstock

În timpul alăptării ai nevoie de anumiți nutrienți mai mult decât în timpul sarcinii. Din acest motiv este foarte important ca dieta ta să conțină vitamine, minerale și alți compuși importanți pe tot parcursul perioadei de alăptare.

Vitamine necesare dacă alăptezi

Fier

Proaspetele mămici se pot confrunta cu deficit de fier, în special dacă pe timpul sarcinii au fost anemice. Stările de oboseală, dificultatea de a respira și nivelul scăzut de energie sunt simptome comune pentru deficitul de fier. O analiză de sânge te va ajuta în acest sens. Medicul ginecolog poate recomanda un test de sânge la șase săptămâni astfel încât să se asigure dacă ai sau nu nevoie de suplimente cu fier și vitamina C.

Pentru o femeie cu lactație, cu vârste cuprinse între 19 și 50 de ani, se recomandă 10mg de fier zilnic, dar specialistul îți va recomanda doza necesară în urma unei analize de sânge și în funcție de nevoile tale. Surse bogate în fier sunt și organele, carnea roșie și crustaceele.

Iod

Acest mineral este necesar pentru a menține sănătatea tiroidei și pentru a ajuta la dezvoltarea creierului și sistemului nervos al bebelușului. Alimente precum sarea iodată, peștele, produsele lactate și cerealele integrale, toate conțin iod. Dar dacă optezi pentru suplimente, Institutul Național de Sănătate (NIH) recomandă femeilor care alăptează 290 micrograme de iod zilnic.

Vitamina D

NIH recomandă 15 micrograme de vitamina D zilnic pentru femeile care alăptează. Această doză asigură suficientă vitamina D bebelușului.

Vitamina B12

Suplimentele cu B12 se recomandă mamelor care urmează o dietă vegetariană și care nu consumă produse de origine animală. Aceste diete pot duce la carențe de vitamina B12, atât la mame, cât și la bebeluși, și este o vitamină regăsită doar în proteina animală.

Colină

Colina este un nutrient esențial similar vitaminelor B. Un studiu din 2019 sugerează că mamele care alăptează trebuie să consume 550mg/zi de colină, pe care o pot asimila din carne, ouă, pește și produse lactate.

Acid docosahexaenoic (DHA)

DHA este o grăsime omega-3 polinesaturată care ajută la dezvoltarea creierului, ochilor și sistemului nervos al bebelușului. Similar tuturor grăsimilor omega-3, DHA nu este produs de organism, motiv pentru care trebuie asimilat din alimentație sau suplimente. Cele mai bune alegeri sunt tonul, somonul, sardinele și macroul, care ar trebui consumate cel mult de două ori pe săptămână.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”