Zona Zoster în familie? Cum să nu iei și tu virusul

Și Zona Zoster se poate transmite. Vezi ce este de făcut pentru a evita contagierea!
  • Publicat:
Zona Zoster în familie? Cum să nu iei și tu virusul
Este contagioasă Zona Zoster? Când? Foto: Shutterstock

Bolile produc stres în general. Bolile contagioase vin cu un stres și mai mare.  Atunci când unul dintre membri este infectat cu un virus sau o bacterie contagioasă există riscul să transmită și la ceilalți. Așadar, atât pacientul cât și membri familiei sau al colectivului trebuie să acorde importanță măsurilor de igienă. Și în cazul bolii Zona Zoster, există riscul de a infecta alte persoane. Am aflat mai multe informații utile atât pentru pacienți cât și pentru membri familiei.

Herpes Zoster sau Zona Zoster cum mai este cunoscuă această afecțiune medicală este o infecție virală. Boala este provocată de reactivarea virusului varicelo-zosterian, un tip de virus herpetic responsabil de apariția Varicelei (vărsatul de vânt) în copilărie.

Când apare boala?

Virusul se reactivează dacă pacientul traversează o perioadă în care imunitatea îi este scăzută.  Zona Zoster se manifestă printr- o erupție cutanată dureroasă, dispusă pe traseul unui nerv senzitiv.

Zona Zoster – în ce perioadă pacientul este contagios?

Nu pe toată perioada pacientul cu zona zoster este contagios. Virusul se poate transmite atunci când la nivelul pielii sunt vezicule pline cu lichid. Acestea durează în jur de o săptămână. ”După ce leziunile se acoperă de cruste și veziculele s-au uscat, pacientul nu mai este contagios. Pacientul nu este contagios nici în prima fază a bolii, atunci când nu are leziuni la nivel cutanat” a explicat dr. Carmen Chirtes, medic specialist Dermatovenerologie.

Cum se poate transmite virusul varicelei, responsabil de Zona Zoster?

Pacientul cu Zona Zoster nu transmite virusul prin tuse sau strănut, ci doar prin contact fizic direct cu leziunile veziculoase. ”Îngrijirea locală a leziunior este foarte importantă. Veziculele nu trebuie scărpinate sau agresate în vreun fel. Nu se recomandă spargerea sau înțeparea lor. Zonele cu erupție cutanată vor fi igienizate cu săpun și geluri de curățare blânde și se recomandă chiar acoperirea lor cu pansamente sterile pentru a evita lezarea lor.  Se va aplica tratamentul local cu loțiuni și mixturi cu antibiotic” a mai adăugat medicul dermato-venerolog.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân