Semne matinale ale diabetului zaharat: ele pot dezvălui debutul unei afecțiuni serioase

Descoperă 4 semne ale diabetului zaharat ce apar deseori în prima parte a zilei și importanța identificării și monitorizării lor. Înțelegerea semnelor și simptomelor scăderii nivelului de zahăr din sânge poate ajuta la prevenirea complicațiilor și la intervenția rapidă pentru a restabili echilibrul.
  • Publicat:
Semne matinale ale diabetului zaharat: ele pot dezvălui debutul unei afecțiuni serioase
Semne matinale ale diabetului zaharat: Ele pot dezvălui debutul unei afecțiuni serioase Sursa foto: Envato

Diabetul zaharat este o afecțiune cronică care afectează milioane de oameni din întreaga lume. Deși poate fi diagnosticat prin teste medicale specifice, există anumite semne și simptome matinale care pot oferi indicii cu privire la debutul diabetului zaharat. Este important să fim conștienți de aceste semne și să nu le ignorăm, deoarece recunoașterea timpurie a diabetului poate duce la un tratament adecvat și la o gestionare eficientă a afecțiunii.

Iată câteva dintre semnele matinale ale diabetului zaharat pe care nu ar trebui să le subestimăm:

Uscăciunea în gură

Dacă te trezești dimineața cu o senzație persistentă de uscăciune în gură, acesta ar putea fi un semn timpuriu al diabetului. Nivelurile ridicate de zahăr din sânge pot afecta secreția salivară și pot provoca uscăciunea orală.

Printre alte simptome ce pot apărea odată cu senzația de gură uscată se numără:

  • respirație urât mirositoare
  • buze uscate și implicit crăpate
  • Durere/senzație de arsură în gură sau gât
  • afte bucale
  • Probleme în procesul de mestecare, înghițire sau chiar vorbire

Greața cronică

Dacă experimentezi greață sau senzație de disconfort în stomac în mod constant dimineața, acesta ar putea fi un alt semn al diabetului zaharat. Schimbările nivelului de zahăr din sânge pot afecta digestia și pot cauza tulburări gastrointestinale.

În cazul în care nu sunteți încărcinată și vă confruntați cu această senzație neplăcută de greață în fiecare dimineață, aceasta ar putea fi din cauza cetoacidozei diabetice, care este o complicație gravă a diabetului. Cetoacidoza diabetică este o complicație a diabetului și poate pune viața în pericol. Organismul afectat de această boală produce niveluri mari ale unor acizi în sânge, numiți cetone. Aceste cetone se acumulează, ducând la probleme grave și greu de gestionat de sănătate.

Vederea încețoșată

O vedere încețoșată sau neclară dimineața poate fi un semn că nivelurile de zahăr din sânge sunt ridicate. Diabetul poate afecta vasele de sânge din ochi, determinând o percepție vizuală distorsionată.

„În cazul în care vă confruntați cu o vedere încețoșată când vă treziți dimineața, trebuie să verificați rapid nivelurile de zahăr din sânge. Diabetul poate provoca, de asemenea, mărirea cristalinului ocular, ceea ce ar putea rezulta într-o vedere încețoșată. Cristalinul ochiului își poate schimba forma și astfel vederea poate deveni neclară atunci când nivelurile de zahăr din sânge trec rapid de la niveluri scăzute la niveluri normale. După stabilizarea nivelurilor de zahăr din sânge, vederea revine la normal”, spune Dr. Makkar, confrom indiatimes.

Amorțeala și mâinile tremurânde

Dacă te trezești cu senzația de amorțeală în mâini sau cu tremur în mâini, acesta poate fi un indiciu al diabetului. Nivelurile ridicate de zahăr din sânge pot afecta nervii periferici, provocând senzații de amorțeală sau furnicături în mâini și picioare.

Nivelurile de zahăr din sânge sub patru milimoli (mmol) pe litru cauzează în mod obișnuit simptome. Senzațiile de foame, tremurat sau agitație și transpirație sunt alte semnale tipice de avertizare timpurie. În circumstanțe mai extreme, puteți experimenta și confuzie și dificultăți de concentrare.

Este important să nu ignorați aceste semne matinale și să mergeți un medic pentru evaluare și diagnostic. Diabetul zaharat netratat sau necontrolat poate duce la complicații grave, cum ar fi afecțiuni cardiovasculare, neuropatie și probleme renale.

Pentru a preveni apariția diabetului zaharat sau pentru a-l gestiona în mod eficient, este recomandat să adoptați un stil de viață sănătos. Acesta include o alimentație echilibrată, exerciții fizice regulate, controlul greutății corporale și monitorizarea nivelului de zahăr din sânge.

Surse: timesofindia.indiatimes.com, healthline.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Sarah Mușat
La început de drum, dar cu toate acestea încrezătoare în abilitățile ei, s-a alăturat echipei Ce se întâmplă doctore? în anul 2022. A început acest nou capitol cu entuziasm și cu o mare dorință de a inspira un număr cât mai mare de oameni prin informațiile de cea mai bună calitate ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân