Zahărul de cocos vs. zahărul rafinat: care este mai sănătos?

Descoperă diferențele dintre zahărul de cocos și zahărul rafinat și află care dintre aceste două tipuri de îndulcitori este mai sănătos pentru organism.
  • Publicat:
Zahărul de cocos vs. zahărul rafinat: care este mai sănătos?
Zahărul de cocos vs. zahărul rafinat: care este mai sănătos?Sursa foto: Shutterstock

Zahărul este un ingredient comun în multe alimente și băuturi și poate fi găsit într-o varietate de forme, de la zahărul granulat la siropurile de porumb și la zahărul brun. Cu toate acestea, în ultimii ani, zahărul de cocos a devenit popular, fiind promovat ca fiind o alternativă mai sănătoasă la zahărul rafinat. Însă, este zahărul de cocos într-adevăr mai sănătos decât zahărul tradițional? Aflați mai multe detalii chiar aici.

Ce este zahărul de cocos?

Zahărul de cocos este un îndulcitor natural, extras din nectarul de flori de cocos. Este un produs natural ne-rafinat, care păstrează o parte din vitaminele și mineralele din planta de cocos. În plus, acest tip de zahăr are un indice glicemic scăzut, ceea ce înseamnă că nu determină creșteri bruște ale nivelului de zahăr din sânge, ca zahărul obișnuit.

Zahăr rafinat vs. zahăr de cocos

Zahărul rafinat este procesat chimic pentru a elimina impuritățile și a-i conferi un aspect alb și o textură uniformă. Din acest motiv, acesta este adesea denumit „zahăr alb”. În timpul procesului de rafinare, se pierd vitaminele și mineralele din zahăr, iar acesta devine un carbohidrat simplu, care poate determina creșteri bruște ale nivelului de zahăr din sânge.

Pe de altă parte, zahărul de cocos nu este rafinat și, prin urmare, își păstrează o parte din vitaminele și mineralele din planta de cocos. De asemenea, acesta are un indice glicemic scăzut, ceea ce înseamnă că nu determină creșteri bruște ale nivelului de zahăr din sânge.

Care este mai sănătos?

Deși zahărul de cocos poate fi mai sănătos decât zahărul rafinat, acest lucru nu înseamnă că este un aliment sănătos în sine. În cantități mari, zahărul de cocos poate fi la fel de dăunător pentru sănătate ca și zahărul rafinat. În plus, în ciuda faptului că are un indice glicemic scăzut, zahărul de cocos tot conține zaharuri, iar consumul excesiv de zaharuri poate determina creșterea în greutate, diabetul și alte probleme de sănătate.

Așadar, zahărul de cocos poate fi o alternativă mai sănătoasă a zahărului rafinat, având un indice glicemic scăzut și păstrând o parte din vitaminele și mineralele din planta de cocos. Cu toate acestea, este important să consumăm acest tip de indulcitor cu moderație, la fel ca orice alt aliment îndulcit. Înlocuirea zahărului rafinat cu cel de cocos poate fi o opțiune mai sănătoasă, dar trebuie să fim atenți la cantitatea consumată. O alimentație echilibrată și variată, care include fructe, legume, proteine și grăsimi sănătoase, poate contribui la menținerea unei sănătăți bune.

De asemenea, trebuie să ținem cont de faptul că zahărul de cocos are un gust diferit comparativ cu cel rafinat, așa că poate necesita un pic de ajustare a rețetelor pentru a obține același gust. Pentru a reduce cantitatea de zahăr consumată, putem încerca să folosim îndulcitori naturali, cum ar fi mierea, siropul de arțar sau stevia.

Află motivele pentru care zahărul de cocos îngrasă și de ce NU este recomandat în cazul persoanelor cu diabet: 

Surse: healthline.com, timesofindia.indiatimes.com, theglobeandmail.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Sarah Mușat
La început de drum, dar cu toate acestea încrezătoare în abilitățile ei, s-a alăturat echipei Ce se întâmplă doctore? în anul 2022. A început acest nou capitol cu entuziasm și cu o mare dorință de a inspira un număr cât mai mare de oameni prin informațiile de cea mai bună calitate ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân