Viaţa cu soacra, sexul şi picioarele grele

Oana le răspunde cititoarelor noastre care au diverse probleme: traiul dificil cu soacra, infecţia cu micoplasma în cuplu, picioarele grele şi menopauza precoce.
  • Publicat:
Viaţa cu soacra, sexul şi picioarele grele

Oana le răspunde cititoarelor noastre care au diverse probleme: traiul dificil cu soacra, infecţia cu micoplasma în cuplu, picioarele grele şi menopauza precoce.

Când locuieşti cu soacra…

Sunt o fire care pune tot la suflet, atentă la toate detaliile şi la reacţiile celor din jur! De ceva vreme stau cu logodnicul meu şi împreună cu mama şi sora lui, multe dintre gesturile celor două mă deranjează, au obrazul foarte gros, iar eu pun totul la suflet, mă consum, mă enervez ba chiar m-au transformat într-o persoană rea şi egoistă.

Dar mai dureros pentru mine este că logodnicul meu de fiecare dată îmi spune că eu sunt cea care nu am dreptate şi le ia lor apărarea, fapt ce mă face să fiu respingătoare. Ce pot face?

Dacă într-adevăr ţii la logodnicul tău şi la durabilitatea acestei relaţii, mergi la un psiholog pentru câteva şedinţe de susţinere, pentru a afla cum te poţi armoniza în această nouă familie, cum să poţi accepta şi tolera gesturile care te deranjează la ceilalţi. Sfaturile te pot ajuta şi pe mai târziu să reacţionezi potrivit şi în privinţa altor persoane din jur.

Sexul oral şi BTS-urile

Se transmite micoplasma de la un partener la altul prin sex oral? Mulţumesc mult.

Da, se transmite. Atenţie mare, deci!

Picioare grele

Mă numesc Marina, am 30 de ani şi duc o viaţă sedentară. Zi de zi stau câte 8, 9 ore în faţa computerului. În ultima vreme mi se umflă foarte rău picioarele. Ce sfaturi îmi puteţi da? Menţionez că mama mea are insuficienţă venoasă cronică. Credeţi că aş putea să o moştenesc? Mulţumesc mult!

Predispoziţia genetică spre a dezvolta insuficienţă venoasă acută se poate moşteni de la părinţi, cu atât mai mult cu cât tabloul hormonal feminin accentuează dezvoltarea bolii în anumite condiţii favorizante – sedentarism, retenţie crescută, fluctuaţii hormonale, dar şi fumat, lipsa hidratării, exces ponderal, statul în picioare sau statul pe scaun, purtarea de încălţăminte prea plată sau cu toc (ideal este să porţi pantofi comozi, ortopedici sau cu toc 2-5 cm).

Mergi la un medic flebolog dacă retenţia se însoţeşte şi de dureri la mers, îngroşarea vaselor şi vizualizarea lor, foloseşte unguente speciale care ajută mult la resorbţia retenţiei, reglarea circulaţiei, poartă ciorapi elastici medicali şi mănâncă multe fructe şi legume proaspete, bogate în vitamine, minerale, flavonoide.

Menopauza precoce

Mă numesc Irina şi am 33 de ani. Am un copil de 5 ani şi aş mai vrea unul, dar de 3 luni mă tratez cu cicloproginova de menopauza precoce. Credeţi că mai pot avea copii?

În urma analizelor hormonale, medicul îţi poate da răspunsul cu exactitate, şi nu pe ghicite, aşa cum aş putea să o fac eu. În plus, activarea fertilităţii depinde mult de doză – nu precizezi asta. Oricum, ce consider eu că este important să îţi comunic este situaţia paradoxală în cazul medicamentelor de acest gen – nu îţi garantează o nouă sarcină, dar nici nu acţionează contraceptiv, nu te feresc de o nouă sarcină.

Problema rămâne însă momentul, trebuie să te monitorizezi foarte des, pentru a depista cât mai devreme eventuala sarcină şi implicit, încetarea medicaţiei, întrucât aceasta nu este recomandată în sarcină! Pentru susţinerea sarcinii, medicul îţi va recomanda imediat alte tratamente.

Citeşte şi: Soacra ta – prietenă sau rivală?

Cum află o femeie câte ovule mai deţine în rezerva ovariană?

4 plante care ţin femeile departe de cabinetul ginecologic

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Elena Nistor
Elena Nistor este redactor colaborator al site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”, articolele sale fiind dedicate sănătăţii şi sexualităţii. Temele pe care le abordează Elena Nistor se bucură de mare succes în rândul celor care îşi doresc să afle informaţii utile în ceea ce priveşte ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”