Vara nu dormi? Vezi ce probleme apar dacă ai insomnii

Deficitul de somn afectează atât adulții cât și copiii.
  • Publicat:
Vara nu dormi? Vezi ce probleme apar dacă ai insomnii
Atenție la deficitul de somn!! Sursa foto: Shutterstock

O noapte nedormită la 20 de ani – o amintire plăcută. Mai ales, că datorită energiei de care dispune organismul în tinerețe poți funcționa bine chiar dacă nu ai încărcat peste noapte rezervele de somn. Însă la 40, 50 de ani – o noapte nedormită își spune cuvântul. Iar a doua zi, nu este chiar ușor să îndeplinești sarcinile cotidiene. Însă, dacă nopțile albe sunt ocazionale, nu este o problemă. Însă, deprivarea de somn este o problemă de sănătate pentru mulți adulți. Spre exemplu, 1 din 3 americani se plâng de probleme cu somnul, conform CDC (Centrelor pentru prevenirea Bolilor).

Când putem vorbi despre deficiența de somn? Privarea de somn sau deficiența de somn este o afecțiune care apare dacă nu dormi suficient o perioadă mai lungă de timp. Însă pentru a fi diagnosticată sunt mai multe crieterii ce țin de cauzele pentru care somnul nu se instalează, tipul de somn instalat, momentul somnului.

Simptome deficiență de somn

  • Nu dormiți suficient (privare de somn)
  • Aveți o tulburare de somn care vă împiedică să dormiți suficient sau care provoacă un somn de calitate slabă
  • Dormiți în momentul nepotrivit al zilei
  • Nu dormiți bine sau nu beneficiați de toate tipurile diferite de somn de care are nevoie organismul dumneavoastră.

Dacă nu dormi bine noaptea, se poate întâmpla să adormi la volan sau la birou

Avem nevoie de somn, la fel cum avem nevoie și de hrană, apă, oxigen.

Conform CDC aproape 40% dintre adulți raportează că adorm în timpul zilei fără să vrea cel puțin o dată pe lună. De asemenea, se estimează că între 50 și 70 de milioane de americani au tulburări de somn cronice, sau continue.

Ce probleme pot apărea dacă nu dormi?

Deficitul de somn poate duce la probleme de sănătate fizică (inclusiv hipertensiune arterială). Dar pot apărea și afecțiuni mentale. De asemenea, se înregistrează și scăderea productivității la locul de muncă, probleme în relaționare, probleme în menținerea vieții sociale optime. Munca, școala, șofatul sunt de asemenea afectate dacă suferiți de tulburări de somn. De asemenea, deficiența de somn vă poate face să vă simțiți frustrat, irascibil sau îngrijorat în situații sociale. Simptomele deficienței de somn pot fi diferite între copii și adulți. Copiii care au deficiență de somn ar putea fi prea activi și ar putea avea probleme de atenție. De asemenea, s-ar putea comporta greșit, iar performanțele lor școlare pot avea de suferit.

Surse: CDC 

National Heart, Lung and Blood Institute

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân