Temperaturile ridicate: cum să ne protejăm de ele

Temperaturile ridicate afectează funcționarea normală a corpului. Află din articol cum să te protejezi de caniculă.
  • Publicat:
Temperaturile ridicate: cum să ne protejăm de ele
Foto: envato

În data de 4 iulie 2023 s-au înregistrat cele mai ridicate temperaturi la nivel global. În urma acestui eveniment, s-au început cercetări pentru determinarea temperaturilor maxime cărora oamenii le pot face față. Astfel, cercetători ai Universității Roehampton din Londra au anunțat că temperaturile maxime care nu afectează corpul uman se încadrează între 40°C și 50°C. Este important să știm aceste limite, deoarece temperaturile ridicate pot afecta atât activitatea profesională, cât și viața personală a tuturor oamenilor.  

Rata metabolică reprezintă cea mai mică cantitate de energie de care organismul are nevoie pentru a supraviețui. La 40°C rata metabolică crește cu 35% față de parametri normali, iar la 50°C crește cu 48% față de valoarea normală. Așadar, cu cât temperaturile sunt mai mari, cu atât corpul uman consumă mai multă energie pentru a supraviețui.  

Profesorul Lewis Halsey, împreună cu echipa sa de cercetători, afirmă că s-au descoperit diferențe între bărbați și femei în ceea ce privește felul în care funcționează inima la temperaturi crescute. În acest sens, în rândul femeilor s-au înregistrat creșteri considerabile ale ritmului cardiac.  

Dr. Naheed Ali a anunțat că temperaturile ridicate pot afecta diferiți oameni, în moduri diferite, în funcție de vârstă, de starea de sănătate și de stilul de viață. Așadar, populațiile vulnerabile, precum copiii, vârstnicii, femeile însărcinate și persoanele cu acces limitat la zone ferite de căldură și soare direct pot suferi grav din cauza temperaturilor ridicate. Afecțiunile cauzate de expunerea la temperaturi ridicate și soare direct pot fi de la ușor deranjante, la potențial mortale.  

Potrivit Dr. Naheed Ali, principalele simptome cauzate de expunerea la temperaturi ridicate sunt: 

  • Transpirație în abundență 
  • Deshidratare 
  • Amețeală 
  • Stări de greață 
  • Dureri de cap 
  • Oboseală 
  • Crampe musculare 
  • Ritm cardiac crescut 

Cum ne putem proteja de temperaturi crescute? 

  • Să ne hidratăm cu multă apă, de preferat la temperatura camerei sau ușor rece, deoarece apa extrem de rece poate cauza alte probleme de sănătate; 
  • Să purtăm articole vestimentare deschise la culoare, largi, vaporoase, care permit evaporarea transpirației și ajută corpul să se răcorească; 
  • Să încercăm pe cât posibil să stăm în casă sau în spații ferite de soare direct, unde există răcoare; 
  • Să ținem draperiile trase pentru a bloca razele de soare să intre direct în încăperea în care ne aflăm; 
  • Să evităm antrenamentele și sportul extrem atunci când temperaturile sunt foarte ridicate; 
  • Să ținem cont de buletinele meteo și de sfaturile specialiștilor.  

Sportul și antrenamentele în temperaturi ridicate: pro sau contra? 

Ținând cont de faptul că rata metabolică crește considerabil atunci când suntem expuși la temperaturi ridicate, sportul și antrenamentele intense nu sunt recomandate de specialiști. Totuși, căldura nu este singurul factor care poate cauza probleme de sănătate în condiții de caniculă. Umiditatea crescută, împreună cu temperaturile ridicate reprezintă un pericol considerabil în ceea ce privește sănătatea.  

Pentru a se răcori, corpul uman produce transpirație. Totuși, în cazurile în care umiditatea în atmosferă ajunge la 95%, transpirația nu mai poate fi evaporată, așadar nu mai permite pielii să respire. Acest aspect poate duce foarte repede la cazuri grave de insolație sau la agravarea unor probleme de sănătate deja existente. 

Ce băuturi este bine să evităm în caz de temperaturi ridicate? 

1. Alcoolul 

Specialiștii spun că alcoolul este una dintre principalele băuturi ce trebuie evitate în condiții caniculare. Fiind cunoscut ca un foarte bun diuretic, alcoolul grăbește eliminarea apei din corp, ducând la deshidratare. De asemenea, temperatura corpului este reglată de glanda numită hipotalamus. Alcoolul încetinește funcționarea hipotalamusului, deci împiedică reglarea temperaturii corpului.  

2. Cafeaua și ceaiul 

Fiind la rândul ei un diuretic foarte bun, cafeaua are același efect pe care îl are alcoolul: grăbește procesul de deshidratare a corpului. Totuși, specialiștii spun că aceste băuturi pot avea efecte diferite de la om la om, în funcție de cât de obișnuit este corpul cu ele, dar și cât de diluate sunt cu apă.  

3. Sucurile acidulate 

Acestea, de obicei, conțin la rândul lor cafeină și pot fi dăunătoare. De asemenea, conțin cantități ridicate de zahăr, care duc la deshidratare accelerată. 

4. Energizantele 

Și în acestea se regăsește cafeina, în cantități ridicate. Așadar, au același efect pe care îl are și cafeaua în sine, poate chiar mai accelerat.

Surse:  Best Life Online, Healthline, Insider

Urmărește CSID.ro pe Google News
Camelia Ojovan - Web-editor
Mă numesc Ojovan Camelia și studiez comunicare și relații publice în cadrul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, anul II. Întotdeauna am fost pasionată de a scrie, de a împărtăși și cu alți oameni informații pe care le-am primit și eu la rândul meu. Consider că sunt ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân