Vaccinat, dar infectat. Care sunt șansele să te infectezi după vaccinare?

  • Publicat:
  • Actualizat:
Vaccinat, dar infectat. Care sunt șansele să te infectezi după vaccinare?
Sursa foto: Shutterstock

Dacă te-ai vaccinat împotriva COVID-19, sunt șanse – mici, ce-i drept – să te infectezi. Cum este posibil? Există mai multe explicații.

În primul rând, trebuie să știi că vaccinul „nu te infectează”. O persoană nu poate face COVID-19 de la vaccin. Vaccinurile împotriva COVID-19 bazate pe tehnica ARN mesager nu conțin componente ale virusului capabile să declanșeze boala.

În schimb, ele pot preveni replicarea virusului SARS-CoV-2 prin declanșarea răspunsului imun al organismului odată ce acesta întâlnește virusul.

4 situații în care te poți infecta, chiar dacă ești vaccinat

Cu toate acestea, testul antigen sau testul RT-PCR poate fi pozitiv la infecția cu SARS-CoV-2 după vaccinare, în următoarele situații:

1) Te-ai infectat cu câteva zile înainte să primești prima doză de vaccin, dar simptomele au apărut abia după vaccinare.

2) Te-ai infectat între prima doză de vaccin și rapel. Prima doză de vaccin îți dezvoltă în proporție de 50% anticorpii protectori, deci nu ești 100% ferit de infecție.

3) Te-ai infectat la scurt timp după rapel. Anticorpii au nevoie de 7-14 zile pentru a se dezvolta la capacitatea maximă. În cazul unor persoane, această perioadă poate fi chiar mai mare, de câteva săptămâni.

4) Te-ai infectat după o lună sau mai mult de la rapel. Da, și acest lucru este posibil.

Având în vedere eficacitatea estimată la aproximativ 95% a vaccinurilor ARN mesager (Pfizer și Moderna), respectiv 60-70% în cazul vaccinului AstraZeneca și Johnson & Johnson, există șanse să te regăsești printre procentele acelea lipsă, care nu dezvoltă un răspuns imun suficient de puternic, scrie usatoday.com.

Pacienții cu imunodeficiențe sau imunosupresie severă cauzată de o boală sau de tratament ar putea prezenta un răspuns diminuat la vaccinare, mergând până la absența totală a răspunsului în anticorpi.

Dar asta nu înseamnă că nu vei fi ferit de formele grave ale bolii. Studiile și raportările „în viața reală” au arătat că persoanele vaccinate care s-au infectat nu au făcut forme severe de boală care să necesite spitalizare.

Cu alte cuvinte, vaccinurile anti-COVID sunt aproape 100% eficiente împotriva formelor grave de boală și de deces, chiar dacă nu dezvolți destui anticorpi protectori.

Așadar, de reținut: vaccinul anti-COVID nu garantează 100% că nu te vei infecta, dar garantează faptul că nu vei face o formă gravă a bolii.

În consecință, chiar dacă te-ai vaccinat, va trebui să respecți în continuare recomandările:

  • păstrează distanța fizică
  • poartă corect masca de protecție
  • spală-te pe mâini frecvent și cu atenție
  • evită spațiile aglomerate
Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân