Tusea nocturnă: 3 trucuri pentru calmarea tusei noaptea

Tusea nocturnă, deși este supărătoare, ajută la curățarea gâtului, dar în realitate îți afectează somnul, iar a doua zi te simți chiar mai rău.
  • Publicat:
Tusea nocturnă: 3 trucuri pentru calmarea tusei noaptea
Foto: shutterstock

Știm prea bine cât de inconfortabilă este tusea pe timpul zilei, dar și mai supărătoare este atunci când se activează înainte de culcare și se înrăutățește. Cercetările arată că dacă te confrunți cu o infecție virală sau bacteriană, sistemul imunitar încearcă să o scoată la suprafață și astfel se produce inflamația de la nivelul căilor respiratorii. Rezultatul? Tușești. Mult. Tusea nocturnă, deși este supărătoare, ajută la curățarea gâtului, dar în realitate îți afectează somnul, iar a doua zi te simți chiar mai rău, scrie Mayo Clinic. Iată 3 trucuri pentru calmarea tusei noaptea.

Evită antitusivele

Antitusivele și expectorantele nu sunt întotdeauna eficiente. Știm, rolul lor este să reducă tusea și să decongestioneze sinusurile. În urma unor studii s-a descoperit că aceste medicamente care conțin pseudoephedrină și dextromethorphan (Robitussin) au efect placebo. Mai mult, ele pot afecta calitatea somnului, iar atunci când ești răcit, ideal este ca organismul să se recupereze și să se odihnească.

Ia o lingură de miere înainte de culcare

O linguriță de miere înainte de culcare poate fi cel mai eficient tratament pentru tusea nocturnă, atât la copii, cât și la adulți, arată studiile. Nu se știe exact de ce este atât de eficientă, dar cercetările sugerează că ameliorează inflamarea și iritarea căilor respiratorii și reduce tusea.

Dacă ai diabet, ideal ar fi să stai de vorbă cu medicul curant pentru că poate avea efecte negative asupra nivelului glicemic.

Bea multă apă și hidratează-te pe timpul zilei

Atunci când ești răcit și mai ales tușești este foarte important să consumi multe fluide pe timpul zilei. În felul acesta eviți tusea nocturnă, mai ales că deshidratarea poate exacerba inflamația. Când ești deshidratat, tusea se înrăutățește. Apa nu este singura soluție în acest sens. Poți consuma fructe și legume care conțin cantități generoase de apă, precum spanac sau pepene, scrie Mayo Clinic. Mai mult, laptele, sucul și ceaiurile din plante pot avea același efect.

Surse:

  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7692252/
  • https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/insomnia/expert-answers/lack-of-sleep/faq-20057757
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7061814/
  • https://jamanetwork.com/journals/jamapediatrics/article-abstract/571638
  • https://jamanetwork.com/journals/jamapediatrics/article-abstract/571638
  • https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/water/art-20044256
Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân