Ce e „medicina longevității”, de fapt. Cum îți poți prelungi viața cu 20 de ani

Vestea bună este că acest lucru este posibil și chiar îți poți prelungi viața cu 20 de ani, iar în spatele acestui lucru stă medicina longevității.
  • Publicat:
Ce e
Ce e "medicina longevității", de fapt. Cum îți poți prelungi viața cu 20 de ani

Multe persoane își doresc să ducă o viață lungă și de calitate. Vestea bună este că acest lucru este posibil și chiar îți poți prelungi viața cu 20 de ani, iar în spatele acestui lucru stă medicina longevității.

Medicina longevității, adică medicina stilului de viață, este o ramură a medicinei care se ocupă cu prevenirea și tratamentul bolilor asociate vârstei. În general, medicina longevității este cunoscută și sub numele de medicină anti-îmbătrânire sau medicină regenerativă și se bazează pe premisa că multe dintre bolile asociate îmbătrânirii pot fi tratate sau chiar prevenite.

Potrivit Observatorul Prahovean, Dr. Alin Scarlat, director al spitalului AS Medica Bucov, a studiat acest fenomen și a ajuns la o serie de concluzii: “Unul dintre conceptele cheie în medicina longevității este diferența dintre vârsta biologică și vârsta cronologică. Spre deosebire de vârsta cronologică (care măsoară numărul de ani trăiți), vârsta biologică se bazează pe cât de bine funcționează corpul și organele unei persoane. Medicina longevității analizează modalități de a inversa vârsta biologică și de a promova sănătatea generală, astfel încât oamenii să poată trăi o viață mai lungă și mai sănătoasă.

Scopul medicinei longevității este de a ajuta la înțelegerea procesului de îmbătrânire, a factorilor care contribuie la speranța de viață și de a păstra și îmbunătăți calitatea vieții prin țintirea mecanismelor biologice ale îmbătrânirii și a bolilor legate de vârstă”.

Cum îți poți prelungi viața cu 20 de ani

“Potrivit rezultatelor unor studii care s-au derulat pe mai multe zeci de ani, în multe centre ale lumii s-a demonstrat că bărbații care au adoptat toate obiceiurile corecte ca de stil de viață (dietă sănătoasă, activitate fizică, somn de calitate, gestionarea stresului, comunicare socială, sentimentul de scop etc.) de la vârsta de 40 de ani ar putea trăi în medie cu 24 de ani mai mult decât bărbații care nu au respectat niciunul dintre aceste obiceiuri. Pentru femei, a include toți factorii stilului de viață sănătos la vârsta mijlocie a fost asociat cu 21 de ani suplimentari de viață, în comparație cu femeile care nu au niciunul dintre aceste obiceiuri“, precizează medicul internist, care are o experiență în domeniu de peste 40 de ani, Alin Scarlat.

Adoptarea unui stil de viață sănătos este importantă atât pentru sănătatea publică, cât și pentru bunăstarea personală, sugerează studiile. Așadar, cu cât schimbarea este făcută mai devreme, cu atât mai bine. Micile schimbări în stilul de viață făcute la 40, 50 sau 60 de ani aduc beneficii pe termen lung.

Această idee va fi aprofundată în cartea “Mecanismele îmbătrânirii și posibilități de influențare”, a doctorului Alin Scarlat, carte aflată în curs de apariție.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân