Tu ai nevoie de suplimente alimentare?

Nu toată lumea are nevoie de suplimente alimentare, dar sunt persoane pentru care un aport de vitamine sau minerale poate face minuni. Află înainte de toate dacă tu ai nevoie de suplimente?
  • Publicat:
Tu ai nevoie de suplimente alimentare?
Envato

Nu toată lumea are nevoie de suplimente alimentare, dar sunt persoane pentru care un astfel de aport de vitamine, minerale, probiotice poate face minuni. Ca să nu ai dubii încă de la început, este bine să îți reamintești că suplimentele alimentare, oricare ar fi ele, nu pot înlocui un regim alimentar!

Mai mult, nu te vindecă de boli așa cum o fac medicamentele, dar asemenea medicamentelor, pot avea diverse efecte secundare, de aceea trebuie să ai mare grijă chiar și atunci când decizi să urmezi o cură cu magneziu, de exemplu.

Cine are nevoie de suplimente alimentare?

În primul rând, și cel mai important, dacă suferi de o afecțiune cronică și, implicit, ești în incapacitatea de a-ți extrage din dieta zilnică vitaminele, mineralele sau alte elemente necesare bunei funcționării a organismului, poți alege un set de suplimente alimentare, cu sfatul medicului de familie.

De asemenea, dacă în urma unor teste medicale de rutină, observi o scădere relevantă a vreunuia dintre elementele celulare, poți discuta cu medicul tău privind necesitatea unei cure cu suplimentele alimentare de care ai nevoie în momentul acela.

Ce conțin suplimentele alimentare și cantitatea necesară?

Pe lângă anumite vitamine și minerale, acestea mai conțin și:

  • Probiotice
  • Ierburi (echinacea)
  • Compuși botanici (curcumină)
  • Aminoacizi (lizină)

Citește și: 3 suplimente care te ajută să slăbești fără să ții dietă sau să faci sport

Puțin mai în detaliu, despre cele mai importante:

Complexul de multivitamine și minerale – dacă urmezi o dietă cu multivitamine și minerale trebuie să fii atent la concentrația fiecăruia în parte pentru a preveni o supradoză toxică. Nu trebuie să înlocuiești un tratament de vindecare, indiferent care este afecțiunea de care suferi.

Însă, vitaminele și mineralele pot fi un real ajutor, un instrument de suport al organismului mai ales în cazul copiilor, femeilor însărcinate și/sau care alăptează, atleți, persoane în vârstă.

Cantitate recomandată: verifică valoare zilnică de care ai nevoie din fiecare nutrient inclus în complex. Nu alege unul cu 100% pentru fiecare nutrient, deoarece prea mult poate fi roxic.

Colagenul – este acea proteină care dispare din corp odată cu trecerea anilor, făcând parte din procesul de îmbătrânire al organismului. Înainte de a lua un supliment cu colagen, încearcă să îl furnizezi organismului consumând proteine vegetale și de origine animală, cum ar fi carnea de pui mai exact.

Cantitatea recomandată: Varianta sigură o reprezintă un aport între 2.5 și 15 grame pe zi.

Probioticele – așa-numitele bacterii bune, se găsesc în mod natural în organismul nostru, și contribuie la asimilarea substanțelor nutritive, fiind o barieră și împotriva infecțiilor.

Pentru a te asigura că îi oferi corpului probioticele de care are nevoie, introdu în dieta ta zilnică produse fermentate, și aici vedeta este, bineînțeles… iaurtul.

Mergi la doctorul de familie și află dacă ești intolerant la lactoză pentru că în orice moment probioticele în fermentare îți pot face rău.

Cantitate recomandată: nu există o cantitate recomandată. Important este ca, mai ales în acest caz, să verifici data de expirare a produselor.

Magneziu – un mineral pe care îl găsești în alune, nuci, lapte și în salate. Magneziul este un factor de echilibru în ceea ce privește sistemul nervos, sistemul muscular, dar și cel osos. Magneziul este foarte important în viața de zi cu zi.

Însă, poate avea și efecte secundare, precum diareea, stări de amețeală, crampe stomacale. Doza optimă zilnică pentru bărbați ar trebui să se încadreze între 400 și 420 miligrame, iar pentru femei valorile corecte oscilează între 310 și 320 miligrame, în timp ce femeile însărcinate au nevoie de o doză mai mare – numai cu prescripție de la medic.

Calciu – acest tip de minerală se găsește mai ales în produsele lactate, și orice tip de verdețuri, fiind foarte important pentru oase. Persoanele care trebuie să fie de două ori mai atente la nivelul calciului din corp sunt femeile care intră la menopauză având în vedere că această perioadă din viață se resimte la nivelul corpului prin sensibilizarea oaselor și a încheieturile.

Cantitate recomandată: Femeile cu vârsta cuprinsă între 19 și 50 de ani și bărbații cu vârsta între 19 și 70 de ani au nevoie de 1.000 de miligrame de calciu pe zi.

Femeile cu vârsta peste 51 de ani și bărbații cu vârsta peste 71 de ani ar trebui să consume 1.200 de miligrame pe zi. Începând cu vârsta de 51 de ani, porția de calciu recomandată zilnic ar trebui să fie de 1200 miligrame.

Vitamina D – dincolo de multiplele beneficii pe care le are, vitamina D ajută contribuie într-o măsură mare la absorbția calciului în organism. O poți găsi în mod natural în preparatele din pește (gras), sau în cereale.Bonus: te ajută să ai un somn mai bun.

Citește și: Suplimente pe care să nu le iei niciodată împreună

Sursă: www.webmd.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Dragomir - Redactor
De-a lungul timpului redactor la mai multe publicații de lifestyle sau copywriter, Bianca este autoarea cărții „Toți câinii aleargă după fluturi” și, de curând, studentă în cadrul Masterului de Antropologie al SNSPA. Uneori mai schițează poeme, alteori visează cum, într-o zi, va ...
citește mai mult
8 reguli simple pentru un somn mai bun
8 reguli simple pentru un somn mai bun
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”