Totul despre Hepatita E: Mod de transmitere, tratament, riscuri

Hepatia E poate fi mortală pentru o anumită categorie de risc. Despre mod de transmitere și tratament, în articolul de mai jos:
  • Publicat:
Totul despre Hepatita E: Mod de transmitere, tratament, riscuri

Hepatia E este o infecție virală cauzată de un tip de virus al hepatitei. La fel ca și celelalte tipuri de hepatită, și aceasta provoacă inflamarea și creșterea în volum a ficatului. Simptomatologia este similară cu cea a hepatitei A, nefiind o boală cronică, astfel că organismul reușește să lupte cu aceasta. În acest moment nu există vaccin pentru prevenirea infectării cu hepatita E, cum este în cazul hepatitei A, însă există modalități de a minimaliza riscul transmiterii.

Prevalența Hepatitei E

Identificată pentru prima dată în 1980, hepatita E afectează, cel mai frecvent, populația din zonele sărace din Mexic, Africa De nord și de Vest, Asia de Sud-Est și Centrală. Categoria de risc este populația cu vârstă cuprinsă între 15-40 de ani, dar și copiii pot fi infectați, fără a dezvolta, de obicei, simptome.

Transmitere

Infecția cu hepatia E apare după ingerarea alimentelor sau a apei contaminate cu fecale infectate cu virusul. Dezastrele naturale pot contribui, de asemenea, la transmiterea infecției în rândul populației.

Mai mult, oamenii pot fi contacta hepatita E de la animalele contaminate: vaci, porci, rozătoare, oi etc.

În ceea ce privește transmiterea infecției pe cale sexuală, nu se cunoaște încă un răspuns clar. Organizația Mondială a Sănătății a menționat că nu există acest risc, în timp ce Institutul Național de Sănătate din SUA a declarat că infectarea este posibilă.

Prevenire

Un vaccin împotriva hepatitei E este în curs de dezvoltare. Totuși, până atunci, există câteva recomandări care pot preveni infectarea cu hepatita E:

  • Spălați-vă mâinile întotdeauna, înainte de a mânca și după ce ați folosit baia
  • Evitați apa de la robinet atunci când călătoriți
  • Evitați să spălați fructele și legumele cu apa de la robinet
  • Evitați alimentele crude și insuficient gătite, în special în zonele cu risc

Simptome

  • Icter
  • Urină închisă la culoare și scaun deschis la culoare
  • Sensibilitate și durere la nivelul ficatului
  • Durere în abdomen
  • Greață
  • Febră

Tratament

Exact ca și gripa, hepatita E este un virus, drept pentru care antibioticele nu au niciun efect. Simptomele specifice hepatitei se tratează individual.

De asemenea, poate apărea deshidratarea, care poate fi tratată cu lichide intravenoase sau orale.

Prognostic

În comparație cu celelalte tipuri de hepatită virală, hepatita E are șanse mai mari de a se transforma într-o hepatită fulminantă. Cu toate acestea, rata mortalității este în continuare scăzută – 4%.

Femeile însărcinate au cel mai mare risc de a dezvolta hepatita fulminantă, iar complicațiile pot fi severe: avort spontan sau chiar decesul mamei, dacă infectarea a avut loc în cel de-al treilea trimestru de sarcină.

Surse:

https://www.everydayhealth.com/hepatitis-e/guide/

Urmărește CSID.ro pe Google News
Maria Crișan - Web-editor
Sunt pasionată de tot ce ține de sănătate și lifestyle. Jonglând dintotdeauna cu „armele” cele mai puternice, cuvintele, îmi place să împărtășesc cu cititorii diverse sfaturi și idei despre tot ceea ce înseamnă o viață trăită sănătos și frumos. Lucrez în jurnalism de 3 ani, ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân