Top 10 fructe sănătoase

Iată 10 dintre cele mai sănătoase și delicioase fructe, cu beneficii nutriționale importante pentru sănătate. Fiecare fruct este prezentat cu avantajele sale nutriționale specifice, de la antioxidanți și fibre la grăsimi sănătoase și vitamine esențiale.
  • Publicat:
Top 10 fructe sănătoase
10 cele mai sănătoase fructe de consumat în fiecare zi Sursa foto: Envato

Pe lângă faptul că sunt sănătoase, majoritatea fructelor sunt dulci, hidratante și, în general, delicioase. Cu toate acestea, doar o mică parte din populația lumii respectă recomandarea zilnică de a consuma 200 până la 300 de grame de fructe, conform unui raport al Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA.

Consumate regulat, fructele vă ajută să obțineți vitamine și minerale esențiale, antioxidanți și fibre. În mare parte, persoanele care mănâncă mai multe fructe au un risc redus de atacuri de cord, accident vascular cerebral și cancer. De fapt, un studiu australian din 2021 a constatat că persoanele care au mâncat cel puțin două porții de fructe pe zi au avut cu 36% mai puține șanse de a dezvolta diabet de tip 2 decât cei care au mâncat mai puțin de jumătate de porție zilnică. Dar, cu atâtea tipuri diferite de fructe, pe care ar trebui să le alegeți? Iată ce cred specialiștii:

Merele

Merele sunt o sursă excelentă de fibre, în special pectină, o fibră solubilă care este deosebit de utilă pentru intestine și inimă.

„Merele sunt foarte bogate în fibre care oferă mai multe beneficii pentru sănătate, cum ar fi reducerea colesterolului”, spune Brittany DeLaurentis, fondatoare a Brittany Lynn Nutrition.

Un mic studiu din februarie 2020 publicat în American Journal of Clinical Nutrition a arătat că două mere pe zi timp de 8 săptămâni au redus nivelul de colesterol total, colesterolul LDL, trigliceridele și alți markeri ai bolilor de inimă la persoanele cu colesterol ușor crescut. Un tip de fibră găsită în mere este pectina, o fibră solubilă. „Pectina este și prebiotică, ceea ce înseamnă că ajută la hrănirea bacteriilor bune din intestin”, spune dieteticianul înregistrat Amanda Sauceda.

„În mod interesant, pectina din mere poate juca, de asemenea, un rol în ameliorarea alergiilor prin impactul asupra microbiomului intestinal”, explică DeLaurentis.

Mango

„Culoarea galbenă superbă a fructului mango se datorează carotenoizilor, un compus vegetal care poate fi antiinflamator”, spune Sauceda.

Mango este una dintre cele mai bune surse de carotenoizi, care pot fi găsiți în pulpă și coajă. Carotenoizii joacă un rol în reducerea riscului de cancer și în protejarea vederii.

Cireșele

Cireșele sunt fructe delicioase și nutritive, bogate în nutrienți benefici pentru sănătate, inclusiv antioxidanți și compuși antiinflamatorii, care pot oferi numeroase beneficii pentru sănătate, cum ar fi reducerea inflamației și a stresului oxidativ. Indiferent de tipul de cireșe ales, veți beneficia de proprietățile sale antiinflamatorii.

Căpșunile

Chiar dacă sunt dulci ca zahărul, căpșunile sunt o alegere excelentă pentru persoanele cu diabet sau care urmează o dietă cu conținut scăzut de carbohidrați.

V-ați întrebat vreodată ce le oferă căpșunilor acea culoare roșie profundă? „Sunt o sursă excelentă de antioxidanți de tip antocianină, care au rolul de a reduce inflamația, stresul oxidativ și rezistența la insulină, considerați factori de risc asociați cu diabetul de tip 2”, spune Toby Smithson, dietetician și autor al „Diabetes Meal Planning and Nutrition for Dummies”.

Afinele

Din fericire, afinele sunt la fel de sănătoase precum sunt de gustoase. Afinele sunt pline de antioxidanți, iar consumul acestora de cel puțin două ori pe săptămână este o parte importantă a dietei MIND, o dietă care are efecte neuroprotectoare, explică dieteticianul Christina Iaboni.

Încercați și afinele sălbatice. Acestea sunt încărcate cu beneficii antiinflamatorii și au de două ori mai mulți antioxidanți benefici sănătății decât afinele convenționale, explică Amy Gorin, un nutriționist dietetician. „Mâncatul regulat de afine sălbatice a demonstrat că ajută la îmbunătățirea memoriei și încetinește îmbătrânirea creierului”, spune Gorin.

Un mic studiu din 2018 publicat în Jurnalul European de Nutriție a constatat că adulții mai în vârstă care au consumat afine proaspete în fiecare zi timp de trei luni au avut îmbunătățiri semnificative la testele de cogniție mentală.

Prunele

Un studiu mic a arătat că doar cinci prune pe zi au prevenit afectarea suplimentară a densitatății minerală osoase totale la un grup de femei mai în vârstă cu osteoporoză.Prunele conțin și fibre extrem de bune pentru digestie.

Bananele

În timp ce unii sceptici în trecut au acuzat bananele ca fiind prea bogate în zahăr, ele sunt de fapt fructul ideal pentru a furniza energie pentru mișcare. Bananele sunt ușor de digerat, iar o banană medie are 27 de grame de carbohidrați ce pot alimenta cu succes un antrenament fizic.

Avocado

Avocado nu este dulce, dar cu siguranță este un fruct pe care ar trebui să îl consumați. În timp ce majoritatea fructelor sunt bogate în zaharuri naturale, avocado se remarcă prin grăsimile sănătoase și fibre. „O treime dintr-un avocado are 100 de calorii, 9 grame de grăsimi sănătoase și patru grame de fibre.” Datorită tuturor acestor fibre, avocado este un fruct excelent pentru sănătatea intestinală, explică Sauceda.

Și nu numai atât, avocado poate ajuta și la menținerea sănătății inimii. „Acest fruct verde conține și grăsimi sănătoase și potasiu, ceea ce îl face bun pentru sănătatea inimii,” spune Sauceda.

Zmeura

Când vine vorba de fibre, puține fructe se compară cu zmeura. O dietă bogată în fibre poate ajuta la menținerea unei greutăți sănătoase, a unui tranzit intestinal optim și chiar la scăderea colesterolului.

Fibrele nu sunt singurele elemente care fac ca zmeura să se evidențieze de alte fructe. „Zmeura este plină de antioxidanți, antociani și vitamina C. Toate acestea luptă împotriva inflamației și ajută la o îmbătrânire sănătoasă.”, spune dieteticianul înregistrat Justine Chan.

Pepene roșu

Acest aliment de vară nu numai că are un gust bun, dar este și plin de beneficii pentru sănătate. „Pepenele roșu este bogat în licopen, un antioxidant care, conform studiilor, poate reduce riscul anumitor tipuri de cancer și poate îmbunătăți sănătatea inimii”, explică Rachel Rothman. Licopenul conferă acea culoare intensă de roșu și poate fi găsit și în alte alimente, cum ar fi roșiile, grapefruitul și papaya.

Dacă de obicei aruncați coaja de pepene roșu la gunoi, pierdeți multe beneficii nutriționale. De fapt, coaja de pepene roșu este comestibilă. „Este bogată în fibre și conține aminoacizi benefici, cum ar fi citrulina, care conform unor studii ar putea îmbunătăți sănătatea inimii”, spune Rothman.

Surse: eatthis.com, eatingwell.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Sarah Mușat
La început de drum, dar cu toate acestea încrezătoare în abilitățile ei, s-a alăturat echipei Ce se întâmplă doctore? în anul 2022. A început acest nou capitol cu entuziasm și cu o mare dorință de a inspira un număr cât mai mare de oameni prin informațiile de cea mai bună calitate ...
citește mai mult
Recomandare video
Thai Massage, abordarea holistică pentru well-being