Tipuri de obezitate asociate riscului de reducere a materiei cenușii din creier

În urma unui nou studiu al Universității din Australia de Sud se arată că anumite tipuri de obezitate duc la reducerea materiei cenușie din creier.
  • Publicat:
Tipuri de obezitate asociate riscului de reducere a materiei cenușii din creier
Foto: shutterstock

În urma unui nou studiu al Universității din Australia de Sud se arată că anumite tipuri de obezitate duc la reducerea materiei cenușie din creier și investighează asocierea cu riscul de demență și accident vascular cerebral. Pentru că obezitatea este una dintre cele mai întâlnite boli, legătura dintre grăsimea corporală și sănătatea cognitivă ridică un semn de alarmă. Cercetătorii raportează că persoanele cu anumite tipuri de obezitate au un risc crescut de reducere a materiei cenușie din creier.

Studiul, publicat în jurnalul Neurobiology of Aging, arată o legătură între anumite tipuri de grăsime corporală și reducerea materiei cenușii, o parte a creierului care conține majoritatea neuronilor și este esențială pentru funcția cognitivă.

”Am descoperit că persoanele cu un nivel crescut de obezitate, în special cele cu un metabolism nefavorabil și subtip adipos neutru, au un nivel scăzut de materie cenușie în creier, ceea ce indică faptul că acestor pacienți le-a fost compromisă funcționarea corespunzătoare a creierului”, explică Anwar Mulugeta, autor al studiului și cercetător al Centrului Australian de Sănătate Precisă de la Universitatea din Sudul Australiei.

Materia cenușie și funcția cognitivă

Materia cenușie este o componentă esențială a creierului și este bogată în celule gliale și capilare, fiind localizate în diferite zone ale creierului. Aceasta are roluri multiple, inclusiv pentru învățat, memorie, funcții cognitive, atenție și control muscular. De cele mai multe ori, declinul cognitiv apărut odată cu înaintarea în vârstă este asociat reducerii materiei cenușii.

O epidemie de obezitate

La nivel global, obezitatea este în creștere. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, peste 2 miliarde de adulți sunt supraponderali și 650 de milioane dintre ei suferă de obezitate. Această problemă se extinde și la copii, din păcate, unde aproximativ 40 de milioane de copii mai mici de 5 ani și peste 340 de milioane de tineri cu vârste cuprinse între 15-19 ani sunt supraponderali sau obezi. OMS raportează că obezitatea este asociată și altor probleme de sănătate precum boli de inimă, accident vascular cerebral, diabet, osteoartrită și anumite tipuri de cancer.

Tipuri de obezitate

Pe parcursul studiului au fost investigate relațiile cauza ale indivizilor cu trei dintre tipurile de obezitate: nefavorabilă, neutră și favorabilă, pentru a stabili care dintre grupuri erau mai predispuse riscului. Autorii studiului explică faptul că există trei tipuri de obezitate, iar „indivizii preduspuși genetic la strat adipos nefavorabil sunt caracterizați de acumularea de grăsime din jurul abdomenului și organelor interne, colesterol crescut și risc crescut de diabet de tip 2 și boală coronariană”.

Pe de altă parte, indivizii cu strat adipos favorabil au grăsime acumulată mai mult în zona șoldurilor și mai puțin în jurul organelor interne, un risc scăzut de diabet de tip 2 și boli de inimă, în timp ce indivizii cu un strat adipos neutru nu au asocieri cu diabetul de tip 2 și boli cardiovasculare.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”