Terapia transcraniană prin stimulare magnetică, tratamentul pentru depresia postpartum

Depresia postpartum este o afecțiune cu care se confruntă foarte multe femei. Mai exact, studiile arată că 1 din 7 mămici este afectată.
  • Publicat:
Terapia transcraniană prin stimulare magnetică, tratamentul pentru depresia postpartum
Foto: shutterstock

Depresia postpartum este o afecțiune cu care se confruntă foarte multe femei. Mai exact, studiile arată că 1 din 7 mămici este afectată, iar îngrijorător este faptul că 50% dintre acestea nu sunt diagnosticate de către un specialist.  Dr. Maria Roman, medic primar psihiatru, abordează fiecare caz cu o perspectivă complexă, fiind printre primii medici din țară care au integrat această terapie în practica lor medicală.

Numită și depresie postnatală, tulburarea este definită ca un episod depresiv major sau minor ce apare în primul an după naștere. Depresia postpartum nu trebuie considerată o slăbiciune a femeii. Dimpotrivă, este o condiție medicală serioasă, care implică sentimente de tristețe extremă, indiferență, anxietate, alături de manifestări fizice: stare de oboseală, lipsa energiei, tulburări de somn și pierderea poftei de mâncare. Tulburarea poate fi debilitantă din punct de vedere emoțional și fizic și poate avea consecințe nu doar asupra mamei, ci și asupra bebelușului, care are nevoie de îngrijire. Simptomele depresiei pot persista luni de zile sau chiar mai mult.

Dr. Maria Roman, medic primar psihiatru
Dr. Maria Roman, medic primar psihiatru

Din fericire, 8 din 10 femei cu depresie postpartum se recuperează complet fără consecințe pe termen lung. Iar o procedură recomandată în astfel de cazuri este stimularea magnetică transcraniană (TMS), o terapie modernă și revoluționară.

Aprobată de FDA pentru tratamentul depresiei, TMS constă în stimularea electrică a structurilor neuronale pentru a restabili buna funcționare a creierului. Practic, TMS excită sau inhibă activitatea în anumite zone ale creierului, reactivând căi neuronale.

Printre beneficiile recunoscute ale terapiei TMS se numără:

  • Tratament non-invaziv – TMS este un tratament sigur, noninvaziv și nedureros. Tratamentul nu implică anestezie, chirurgie sau spitalizare. TMS nu înseamnă electroșocuri și nici nu presupune implantarea vreunui electrod în creier.
  • Eficacitate – majoritatea pacienților observă o ameliorare a simptomelor după câteva ședințe;
  • Rezultate de durată – efectele terapiei persistă o perioadă îndelungată după încheierea protocolului de ședințe;
  • Mai puține efecte secundare – medicamentele antidepresive pot provoca o serie de efecte secundare. În cazul TMS, aceste efecte sunt ușoare și includ dureri de cap minore sau furnicături de la stimulare, ce dispar în scurt timp;
  • Îmbunătățirea calității somnului – s-a demonstrat că terapia TMS îmbunătățește tiparele de somn, ceea ce duce la o odihnă mai bună;
  • Stare generală îmbunătățită – pentru că TMS ajută la controlul simptomelor, pacienții se pot bucura de viață și de activitățile care le aduc plăcere.
Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân