Suvenirul nedorit din concediu: infecțiile vaginale. De ce apar și cum le tratăm?

Relaxare cât cuprinde, dar și distracție pe măsură – fie că vorbim de o vacanță la mare sau la munte, concediul de vară este pe cât de așteptat, pe atât de „neprietenos” cu zona noastră intimă.
Suvenirul nedorit din concediu: infecțiile vaginale. De ce apar și cum le tratăm?

Și asta pentru că temperaturile crescute și umiditatea excesivă sunt factori majori de risc în apariția nesuferitelor infecții vaginale.

Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate, ne oferă mai multe detalii despre cauzele infecțiilor vaginale din timpul verii, dar și despre metodele prin care le putem preveni sau combate.

Infecții vaginale frecvente în timpul verii

Pe parcursul verii, femeile sunt mai predispuse să dezvolte diverse infecții vaginale, cum ar fi candidoza, vaginoza bacteriană sau trichomoniaza. Iar printre cauze și factori de risc amintim:

  • Înotul în piscine sau bazine care nu sunt întreținute corespunzător  – pot fi surse de bacterii și ciuperci
  • Temperatura crescută și umiditatea excesivă – transpirația abundentă, hainele strâmte și costumul de baie umed purtat prea mult timp creează un mediu prielnic pentru dezvoltarea microbilor în zona intimă
  •  Igiena intimă incorectă – în timpul verii, femeile sunt mai tentate să folosească geluri de duș și șervețele intime parfumate pentru o reîmprospătare a vaginului, însă astfel de produse pot dezechilibra flora vaginală, crescând riscul de apariție a infecțiilor micotice
  • Consumul excesiv de alimente și băuturi dulci – că e vorba de înghețată, sucuri sau deserturi apetisante savurate la o terasă la mare, acestea conțin o cantitate mare de zahăr, care este considerat „combustibil” pentru candidoză
  • Contactul sexual neprotejat – vacanța la mare poate fi un prilej de revitalizare a vieții intime, dar și de a cunoaște noi persoane sub cele mai intime aspecte. Totuși, trebuie ținut cont că actul sexual fără prezervativ este una dintre cauzele principale ale infecțiilor cu transmitere sexuală, ce pot afecta deopotrivă femeile și bărbații.

Ce semne dau infecțiile vaginale

Este foarte important ca femeile să fie atente la semnele date de corpul lor și să consulte un medic în cazul apariției unor simptome neobișnuite.

Deși manifestările variază în funcție de tipul de infecție vaginală, sunt anumite semne comune ușor de recunoscut și care indică faptul că trebuie să programăm cât mai curând o consultație la medicul ginecolog, precum:

  • Secreții vaginale anormale, cu miros neplăcut sau textură neobișnuită (albe, brânzoase – în cazul candidozei, sau gri și cu miros de pește atunci când cauza este vaginoza bacteriană)
  • Mâncărimi, roșeață sau umflături în zona genitală
  • Durere sau usturime în timpul urinării sau actului sexual

În privința tratamentului, acesta depinde de tipul de infecție și va fi luat doar la recomandarea medicului, putând consta în creme sau ovule vaginale cu acțiune antifungică, geluri, creme sau comprimate cu antibiotic care în unele situații trebuie luate atât de femeie, cât și de partenerul sexual.

Aceste probleme pot fi însă evitate dacă urmăm câteva sfaturi simple, cum ar fi igiena intimă adecvată (spălarea zonei genitale cu apă și săpun blând, fără parfum), schimbarea costumului de baie după ieșirea din apă, purtarea de lenjerie intimă lejeră, din materiale naturale, alimentația bogată în legume și fructe, consumul crescut de apă și folosirea prezervativului.

FOTO: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Dr. Andreas Vythoulkas - Medic obstetrică-ginecologie cu specializare în infertilitate
Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrică-ginecologie, cu competențe în infertilitate, laparoscopie, ecografie, histeroscopie, colposcopie. Absolvent al Masteratului în cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea Doctorului Pantos, Dr. Vythoulkas a dobândit expertiză și ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”