Infecțiile genitale pe care nu le bagi în seamă, dar care ar putea să te împiedice să faci copii. Ce duce la boala inflamatorie pelvină?

Află care sunt infecțiile genitale pe care nu le bagi în seamă, dar care te pot împiedica să rămâi însărcinată.
  • Publicat:
Infecțiile genitale pe care nu le bagi în seamă, dar care ar putea să te împiedice să faci copii. Ce duce la boala inflamatorie pelvină?
Foto: shutterstock

Din punct de vedere statistic, o femeie are o șansă lunară de aproximativ 25% de a concepe fără a se strădui, iar dintre pacientele care își planifica sarcina, jumătate vor rămâne însărcinate în 3 luni, 75 % în 6 luni și până la 85% până într-un an.

,,Pentru a putea discuta despre infertilitate, trebuie întâi să înțelegem ce înseamnă acest diagnostic și cum ne raportăm la el. În prezent, infertilitatea este definită ca întârzierea obținerii unei sarcini prin contact sexual neprotejat cu frecvență constantă, după cel puțin o perioada de un an, până la vârsta de 35 de ani și de 6 luni peste vârsta de 35 de ani”, spune dr. Alexandra Munteanu, medic primar obstetrică-ginecologie, morfologie fetală și investigații imagistice.

Ce se întâmplă dacă faci parte din acel procent de 15 % care într-un an de zile de încercări nu ai rămas însărcinată? Este important sa știi că, în general, într-o treime dintre cazuri, infertilitatea este de cauza feminină, o treime de cauză masculină și o treime aparține cuplului,  afectând ambii parteneri. Cauzele infertilității sunt multiple, ambii parteneri trebuie investigați, iar în aproape 20% dintre cazuri nu există explicații.

Una dintre cauzele infertilității, dar despre care nu auzi vorbindu-se foarte frecvent, este reprezentată de boli cu transmitere sexuală (BTS). 

Infecțiile genitale pe care nu le bagi în seamă, dar care pot împiedica o sarcină

Vaginoza bacteriană

Vaginoza bacteriană,  o patologie frecventă și ușor de trecut cu vederea, este o dereglare a ecosistemului vaginal. La nivelul mucoasei vaginale exista o simbioză a unor diferite specii de bacterii care se dereglează din cauza unor patogeni precum: Gardnerella vaginalis, Ureaplasma urealyticum, Mobiluncus sp., Mycoplasma hominis și Prevotella sp. De cele mai multe ori poți să observi o modificare a consistenței secreției vaginale, aceasta devine mai apoasă și apariția unui  miros specific, ceea ce te va conduce la medic. Însă, destul de frecvent nu apar aceste semne și organismul luptă cu infecția, restabilește echilibrul cu un preț asupra sănătății aparatului reproducător.

Exista factori externi care pot favoriza apariția vaginozei bacteriene, precum: dușurile vaginale fără indicație medicală, fumatul, începerea vieții sexuale la o vârstă tânără, contactul sexual în timpul menstruației și altele.

“Dacă ai aceste semne sau dacă vrei să rămâi însărcinată și nu reușești să mergi la medic și vei fi investigată simplu printr-un examen microscopic al secreției vaginale. Odată stabilit diagnosticul, atât tu cât și partenerul trebuie să luați antibiotic sau tratament local cu antibiotic (ovule, cremă). Două dintre cele mai frecvente afecțiuni sunt infecția cu Chlamydia și gonoreea care cel mai adesea trec neobservate și pot conduce în final la boala inflamatorie pelvină și implicit la infertilitate”, adaugă dr. Alexandra Munteanu, medic primar obstetrică-ginecologie, morfologie fetală și investigații imagistice.

Clamidioza

Este o boală cu transmitere sexuală destul de frecventă, cauzată de bacteria Chlamydia trachomatis. Infecția bacteriană afectează atât bărbații, cât și femeile și se transmite în timpul contactului sexual. În cele mai multe cazuri, cei infectați nu se prezintă la medicul specialist, deoarece nu apar mereu semne ori simptome.

Doar 30% dintre femeile infectate cu Chlamydia pot avea unele simptome nespecifice precum: durere abdominală inferioară, spotting (mici cantități de sânge apărute în afara menstruației) sau o secretie vaginală neobișnuită. Dacă boala este diagnosticată, poate fi tratată foarte simplu cu antibiotice. Totuși, mulți dintre pacienți nici nu știu că au aceasta boală, devenind transmițători netratați. Oricine poate trece prin aceasta infecție, însă sunt cativa factori de risc asociați de care putem tine cont: mai mulți parteneri sexuali  în ultimul an, nu folosești constant prezervativul, există în antecedentele medicale o infecție cu transmitere sexuală.

Cum se poate manifesta infecția cu Chlamydia la femei: durere abdominală, secreții vaginale în cantități mari, iar acestea pot fi urât mirositoare și de culoare galbenă, sângerări între două menstruații, febră nu foarte mare, durere în timpul contactului sexual, sângerări după actul sexual, usturime în timpul urinării, umflarea/inflamația vaginului sau în zona anusului, nevoia de a urina mai des sau disconfortul care apare la urinare. Cât despre pacienții de sex masculin, pot prezenta: durere și usturime în timpul urinării, scurgeri/secreții din penis (puroi, secreții apoase sau cu aspect lăptos), umflarea testiculelor și sensibilitatea în zona testiculară.

Există analize de laborator pentru a diagnostica infecția cu Chlamydia.

În cazul femeilor, medicul va lua o mostră de secreții de pe colul uterin (pentru a vedea cultura de bacterii), pentru a testa secrețiile și a vedea dacă există sau nu bacteria Chlamydia. În cazul bărbaților, medicul va introduce un instrument subțire prin penis, pentru a lua o mostră din uretră, iar în unele cazuri, dacă este necesar, se va lua o mostră de pe anus.

În timp, chiar dacă rezultatele testelor de detectare a infecției cu Chlamydia nu mai sunt pozitive, bacteria poate migra de la nivelul colului uterin către tractul genital superior, astfel instalându-se boala inflamatorie pelvină (BIP).

Gonoreea, printre infecțiile genitale pe care nu le bagi în seamă

Ca și infectia cu Chlamydia, gonoreea reprezintă o boală cu transmitere sexuală destul de comună; care este adesea asimptomatică. Gonoreea sau blenoragia este o infecție cauzată de bacteria Neisseria gonorrhoeae. Boala venerică nu afectează doar sistemul reproducător, ci poate să afecteze și membranele mucoase din cavitatea bucală, din gât, din ochi și din rect. Cand sunt prezente, simptomele sunt de obicei ușoare – spotting, scurgere vaginală și durere la urinat.

Infecția cu Neisseria gonorrhoeae este transmisă prin contactul sexual cu o persoană care are această boală, contact care implică penisul, vaginul, anusul sau gura. Boala se poate transmite sau poate fi luată de bărbați și fără că aceștia să ejaculeze. Important de reținut este și faptul că gonoreea poate fi transmisă de la mama infectată cu bacteria respectivă, la bebeluș, în timpul nașterii. Gonoreea se poate transmite cu ușurință nu doar prin contact sexual neproteja, ci și prin faptul că unele persoane folosesc dispozitive sexuale care nu au fost spălate ori care nu au fost acoperite cu un prezervativ nou, de fiecare dată când au fost folosite. Deși gonoreea poate fi tratată cu succes cu ajutorul antibioticelor, s-a constat în ultimii ani ca unele tulpinii au dezvoltat antibiorezistență.

Dacă ai gonoree, reține că și partenerul tău sexual trebuie să fie testat și să primească un tratament pentru această boală venerică, chiar dacă el sau ea nu prezintă niciun fel de simptome ori semne ale infecției. În lipsa tratamentului, gonoreea, poate conduce în final la BIP.

Boala inflamatorie pelvină (BIP) 

BIP afectează tractul genital superior – uterul, trompele uterine și ovarele. Boala apare ca urmare a unei infectii bacteriene la nivelul vaginului și colului uterin (în majoritatea cazurilor, transmisă pe cale sexuală), care avansează în profunzimea tractului genital. BIP se poate manifesta prin durere abdominală inferioară sau poate fi complet asimptomatică. În oricare din cazuri, aceasta afecțiune poate lăsa urme, în cele mai multe cazuri fiind vorba de infertilitate. Trompele uterine sunt supuse unei inflamații cronice. Dacă apare o sarcină, adesea este una în care sunt prezente complicațiile. Conform studiilor de specialitate, una din zece sarcinii apărute după BIP este ectopică (în afara cavității uterine și poate duce la complicații majore chirurgicale și chiar deces dacă nu se intervine de urgență).

După fiecare episod de BIP, riscul de infertilitate crește: la 12% la femeile care au suferit un singur episod de BIP, la 25%, după două episoade și la 50%, după trei sau mai multe episoade.

BIP poate fi tratată cu antibiotice. În cazurile severe, este necesară intervenția chirurgicală pentru îndepărtarea țesutului cicatricial de la nivelul tractului genital superior pentru a rezolva problema durerii abdominale sau pentru a permite instalarea unei sarcini normale.

În concluzie, testarea pentru BTS este simpla și destul de ieftină. Pentru cei activi sexuali, este recomandabil un screening anual. În cazul în care remarci anumite simptome sau ai avut relații sexuale neprotejate cu un partener nou, testează-te pentru BTS. Cu cât mai devreme este diagnosticată o boală cu transmitere sexuală, cu atât va avea un impact negativ mai redus asupra fertilității.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân