Sterilet – te protejează împotriva sarcinilor nedorite? Cât costă să-l instaleze medicul ginecolog?

Ce efecte are steriletul? De câte tipuri este steriletul? Aflăm de la medicul ginecolog Ioan Boleac.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Sterilet – te protejează împotriva sarcinilor nedorite? Cât costă să-l instaleze medicul ginecolog?
Cui se adresează steriletul? Cât costă în România instalarea lui? Răspunde dr. Ioan Boleac, foto: Shutterstock

”Efectul contraceptiv al steriletului se bazează doar pe inflamația sterilă (atenție, nu vorbim de o infecție!) dată de prezența acestui corp străin în uter, care creează astfel un mediu nepropice implantării unei sarcini” explică dr. Ioan Boleac, medic ginecolog. Am aflat de câte tipuri sunt steriletele, cui i se potrivește, cât de eficient este și cât costă procedura de montare a unui sterilet în România.

 

CSÎD: De câte tipuri sunt steriletele?

Dr. Ioan Boleac: Steriletele (sau dispozitivele intrauterine) sunt de mai multe tipuri. Primul care a apărut a fost steriletul netratat medicamentos. Un al doilea tip de sterilet este cel pe bază de cupru, care adaugă efectului de mai sus și eliberarea în mod continuu a unor mici cantități de cupru, care interferă cu motilitatea spermatozoizilor și receptivitatea endometrului, împiedicând astfel obținerea sarcinii. Iar un al treilea tip de sterilet este cel cu eliberare de hormoni; hormonul eliberat este levonorgestrelul, care este un tip de progesteron.

CSÎD: Ce efecte are steriletul cu eliberare de hormoni?

Dr. Ioan Boleac: La inflamația sterilă se adaugă și efectele progesteronului asupra endometrului și mucusului cervical, care împiedică obținerea sarcinii.

CSÎD: Cui se adresează steriletul?

Dr. Ioan Boleac: Din punctul meu de vedere, steriletul reprezintă o bună opțiune contraceptivă în primul rând pentru o femeie cu vârstă mai mare de 30 de ani, care a avut nașteri până la momentul actual.

Instalarea steriletului se face după ce se fac teste pentru verificarea sănătății aparatului genital

CSÎD: Cum se instalează steriletul?

Dr. Ioan Boleac: Inserarea steriletului se realizează doar de către medicul ginecolog la cabinetul medical. În prealabil medicul se asigură că femeia este la zi cu screening-ul cancerului de col uterin (prin Papanicolau sau genotipaj HPV) și o testează pentru boli cu transmitere sexuală cum ar fi Chlamydia trachomatis, Mycoplasma genitalium și Neisseria gonorrhoeae. Numai după aceea se va practica inserția steriletului.

Nu doare procedura de instalare a steriletului

CSÎD: Este o procedură dureroasă?

Dr. Ioan Boleac: Aceasta se face cu anestezie locală, pentru a minimiza disconfortul femeii. După ce măsoară lungimea cavității uterine, ginecologul insera cu grijă steriletul printr-un tub subțire în interiorul uterului, unde dispozitivul își găsește singur poziția ideală.

CSÎD: Este adevărat că unele femei scot singure acasă steriletul pentru a evita costurile?

Dr. Ioan Boleac: Nu aș putea să vă zic, din fericire nu m-am întâlnit cu aceasta situație în practica mea medicală.

Cât costă instalarea unui sterilet în România?

CSÎD: Cât costă montarea unui sterilet?

Dr. Ioan Boleac: Din câte știu, cred că în intervalul 100-200 ron.

CSÎD: Cât costă îndepărtarea lui?

Dr. Ioan Boleac: La fel, cred că în același interval de preț.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Ioan Boleac - Medic primar obstetrică-ginecologie
Dr. Ioan Boleac este medic primar obstetrică-ginecologie, cu o vastă experiență în infertilitatea cuplului și reproducere asistată, fiind Doctorand la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila și Secretar Executiv al Societății Române pentru Fertilitate și Reproducere Asistată. Are ...
citește mai mult
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân