Suplimentul din lichidul seminal care prelungește viața și stimulează creșterea părului. Ce este spermidina?

Află ce beneficii are spermidina, un supliment de ultimă oră trecut pe lista celor cu potențial antiging și nu numai.
  • Publicat:
Suplimentul din lichidul seminal care prelungește viața și stimulează creșterea părului. Ce este spermidina?
Află ce beneficii are spermidina, un supliment de ultimă oră trecut pe lista celor cu potențial antiging și nu numai.

Cu toții ne dorim să trăim cât mai mult, dar ideal ar fi să trăim cât mai mult și cât mai sănătos. Iar pentru ca acest lucru să se întâmple, trebuie să ne asigurăm în primul rând că oferim corpului combustibilul de care are nevoie. Adică trebuie să ne asigurăm că mâncăm alimente bogate în grăsimi, proteine, carbohidrați de calitate (legume și fructe proaspete), fibre, vitamine și minerale, din surse cât mai curate.

Apoi, trebuie să ne mișcăm cât mai mult, să dormim bine, să gestionăm stresul și să avem în programul de viață sănătoasă practici de relaxare și mindfulness. Este bine să renunțăm la zahăr, alcool și tutun.

În ultimii ani, tot mai multe voci susțin și utilitatea suplimentelor în prelungirea vieții, având în vedere că hrana nu mai este la fel de nutritivă. Există însă și medici care spun că suplimentele nu sunt de real folos decât în cazul celor care suferă din cauza carențelor.

Printre vedetele suplimentelor recomandate pentru prelungirea vieții și pentru a preveni îmbătrânirea prematură se numără vitamina C, turmericul, coenzima Q10, vitamine E, colagenul, resveratrolul și nicotinamida (NAD+). Acestora li se adaugă extractele din ceai verde, șofran, broccoli și rhodiola.

Pe lista acestora, au intrat mai recent suplimentele cu spermidină, o substanță descoperită inițial în spermă. Apoi, cercetătorii au descoperit faptul că aceasta este în aproape toate celulele, cu rol în autofagie. Autofagia este capacitatea celulei de a elimina compușii care nu-i mai sunt de folos sau care rezultă în urma proceselor metabolice. În momentul în care autofagia nu mai are loc în parametri optimi, organismul devine încărcat cu “gunoi” și încep procesele de degradare.

Ce roluri are spermidina în organism?

Pe lângă rolul important în autofagie, unele studii au arătat că spermidina îmbunătățește memoria, reduce inflamația de la nivelul creierului, stimulează activitatea mitocondriilor (uzinele de energie ale corpului), ajută inima, reduce tensiunea arterială și stimulează creșterea părului.

Există o serie de alimente care conțin în mod natural spermidină, iar printre acestea se numără brânza cu mucegai, boabele de soia, ficatul de pui, mazărea, porumbul şi fructele de mare. De altfel, un studiu desfășurat în Austria a arătat o creștere a speranței de viață cu 5 ani la persoanele care au consumat aceste alimente.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”