Solarul ucigaş: spune NU bronzului artificial!

Saloanele de bronzat îşi fac reclamă anunţând „faptul” că prezintă siguranţă deoarece emit numai radiaţii UVA. Greşit! Potrivit FDA, solarele şi lămpile sunt la fel de periculoase ca şi bronzul căpătat la plajă. Nu este surprinzător faptul că radiaţiile UVA emise de o lampă de bronzat sau la un solar sunt cu mult mai puternice decât cele emise de soare.
  • Publicat:
Solarul ucigaş: spune NU bronzului artificial!

Saloanele de bronzat îşi fac reclamă anunţând „faptul” că prezintă siguranţă deoarece emit numai radiaţii UVA.

Greşit!

Potrivit FDA, solarele şi lămpile sunt la fel de periculoase ca şi bronzul căpătat la plajă. Nu este surprinzător faptul că radiaţiile UVA emise de o lampă de bronzat sau la un solar sunt cu mult mai puternice decât cele emise de soare.

Îmbătrânirea şi riscul de a face cancer asociate cu bronzul în aer liber sunt identice şi în cazul bronzului artificial. De aceea, echipamentul pentru bronzat artificial nu este recomandat, niciodată!

Mai mult decât atât, cercetătorii de la Mayo Clinic, conform reportărilor din 2006, au descoperit că procentul femeilor sub vârsta de 40 de ani care suferă de cancer al celulei bază s-a triplat între anii 1976-2003, în timp ce procentul celor care suferă de cancer al celulei solzoase a crescut de patru ori.

O descoperire neobişnuită a fost aceea că numai 60% dintre cazurile de cancer s-au localizat la cap sau gât, acestea fiind, evident, părţile cele mai des expuse la soare.

Cine este posibilul vinovat? Soarele. Care este, probabil, motivul? Solarele folosesc cel mai adesea UVA. „Expunerea ocazională, dar intensă, la radiaţiile UVA măresc riscul de a face cancer de piele de tip melanom într-o mai mare măsură decât expunerea îndelungată la soare”, susţin cercetătorii.

Dacă pentru un motiv anume eşti într-adevăr hotărâtă să mergi la un salon de bronzat, trebuie să ştii că FDA are standarde de siguranţă şi pentru lămpile de bronzat, astfel încât trebuie să existe un panou de siguranţă, cu un cronometru potrivit, un buton de oprire de siguranţă, o schemă de expunere şi mănuşi de protecţie. Poartă întotdeauna mănuşile, foloseşte un timp scurt de expunere şi respectă limita de timp impusă de tipul tău de piele!

Trucuri de 10 minute!

  • Anulează programarea la salonul de bronzat.
  • Convinge-ţi toţi prietenii adepţi ai bronzării artificiale să-şi anuleze programările la salonul de bronzat.
  • Citeşte ingredientele active de pe fiecare sticlă de cremă cu protecţie solară pe care o cumperi.
  • Asigură-te că oferă protecţie dublă: UVA şi UVB.
  • Nu ieşi niciodată fără să aplici cremă de protecţie pe mâini şi faţă, chiar dacă soarele nu pare a fi puternic.

Sursa: „10 minute, 10 ani”, Dr. Fredric Brandt

Urmărește CSID.ro pe Google News
Iulia Pocol - web-editor
De mai bine de o săptămână, scriu şi rescriu acest text. Am înţeles că trebuie să pară profesionist, dar să nu vă sperie. Sincer, la 20 de ani, nu aş putea spune că experienţa mă recomandă şi nici că sănătatea era interesul meu principal. Totuşi, nu pot să nu recunosc interesul ...
citește mai mult
Învaţă să previi cariile dentare!
Învaţă să previi cariile dentare!
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”