Sindromul colonului iritabil: 4 simptome frecvent întâlnite

Sindromul colonului iritabil este o afecțiune care produce disconfort și care prezintă un amestec de simptome. 4 dintre acestea sunt des întâlnite.
  • Publicat:
Sindromul colonului iritabil: 4 simptome frecvent întâlnite
Foto: shutterstock

Sindromul colonului iritabil, un grup de simptome care apar împreună, este destul de des întâlnit, dar simptomele pot varia de la o persoană la alta, iar printre acestea se numără dureri, schimbări în obiceiurile colonului, balonarea, diareea, constipația și gazele.

Durerile abdominale, vinovate pentru sindromul colonului iritabil

Durerile abdominale sunt un simptom comun. În cazul unei persoane care nu suferă de această afecțiune creierul și tractul gastrointestinal funcționează în armonie pentru a controla digestia, elimina hormonii și semnalele transmise de bacteriile sănătoase. Dar în cazul acestei afecțiuni, semnalele nu funcționează așa cum ar trebui, iar astfel apar crampele la nivelul mușchilor digestivi. Persoanele cu această afecțiune raportează dureri în partea inferioară a abdomenului, dar ele pot fi resimțite în orice altă zonă.

Constipația

Există mai multe tipuri de sindrom al colonului iritabil, fiecare bazat pe schimbarea micșărilor din tractul intestinal. Această afecțiune poate fi împărțită în patru subtipuri: cu diaree, constipație, simptomatologie mixtă și neclasificată. Constipația este cel mai des întâlnită, mai ales în rândul femeilor, iar pentru a ameliora acest simptom este nevoie de modificări aduse în dietă, stil de viață, obiceiurile de somn, activitate fizică și reducerea sau evitarea consumului de alcool și tutun.

Diareea

Diareea este și ea un simptom predominant, alături de durere, care rezultă brusc și care poate deveni o sursă majoră de stres. Se recomandă schimbări în stilul de viață, terapie și medicamentație, dar și schimbări în dietă. Intoleranța la gluten sau lactoză poate fi un factor care să stea la baza acestui sindrom.

Balonarea și gazele

Gazele și balonarea sunt și ele simptome care produc disconfort. Cercetările anterioare sugerează că prezența bacteriilor pot sta în spatele acestor simptome. Unii experți sunt de părere că excesul de gaze poate produce balonarea, iar asta pentru că organismul se confruntă cu dificultatea de a le transporta. Se recomandă excluderea din dietă a alimentelor precum varză, fasole, broccoli, dar și a băuturilor alcoolice și carbogazoase.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Excelența în recuperarea medicală
Excelența în recuperarea medicală
Recomandare video
Thai Massage, abordarea holistică pentru well-being