Semnul mai puțin știut al cancerului de colon

Uite la ce semn să fii atent, pentru a descoperi din timp dacă suferi de cancer de colon.
  • Publicat:
Semnul mai puțin știut al cancerului de colon

Acest simptom este adesea ignorat, motiv pentru care este atât de important să îl recunoști. Cu tot mai mulți tineri diagnosticați cu cancer de colon, este firesc să te informezi despre simptomatologia acestei boli.

Cancer de colon – simptome

Rata cancerului colorectal la persoanele sub 50 de ani a crescut din anii 1990, potrivit Dr. Michael Cecchini, co-director al programului de colon și rect la Centrul pentru Cancere Gastrointestinale și oncolog la Yale Cancer Center. Motivul exact al acestei creșteri este necunoscut. Experții cred că ar putea fi legat de stilul de viață și factori de mediu, dar nu se știe exact ce anume determină această creștere.

Este important să cunoaștem semnele de avertizare. Un simptom surprinzător și mai puțin știut este scaunul subțire ca un creion. După cum a explicat un utilizator TikTok, aceasta a observat că scaunele sale erau mai subțiri decât de obicei, alături de alte simptome alarmante precum pierderea inexplicabilă în greutate și diaree. Inițial, a crezut că suferă de sindromul intestinului iritabil și nu a mers la medic. Când a mers în cele din urmă, a fost diagnosticată cu cancer de colon în stadiul 4.

Scaunele subțiri pot fi un semn de avertizare

Medicii întâlnesc adesea pacienți ale căror „scaune sunt mult mai subțiri, sau de grosimea unui creion, ceea ce este o descriere pe care unii pacienți cu cancer colorectal o au,” a spus Cecchini.

Acest lucru tinde să apară dacă există tumori în apropierea capătului colonului sau dacă acestea acoperă întreaga suprafață interioară a colonului, îngustând scaunele care trec prin el, a explicat Cecchini.

Un scaun sănătos ar trebui să fie lung și în formă de cârnat, conform Medical News Today. Acesta trebuie să iasă într-o singură bucată sau mai multe bucăți mai mici. Ceea ce este cel mai îngrijorător este atunci când scaunele subțiri sunt o schimbare nouă și persistentă, a spus Dr. Jeffrey Dueker, gastroenterolog la UPMC și profesor asociat de gastroenterologie la University of Pittsburgh School of Medicine.

Alte semne de avertizare date de cancer de colon

Scaunele subțiri sunt unul dintre cele mai puțin comune semne ale cancerului colorectal. Semnele mai des întâlnire ale cancerului de colon sunt sângele în scaun și durerea abdominală. Pierderea neintenționată în greutate este un alt semn. Iar unele cazuri de cancer colorectal nu prezintă niciun simptom.

Ce să faci dacă observi aceste simptome

Nu trebuie să ignori niciodată simptomele tale. Dacă observi sânge în scaun, durere abdominală cronică, o schimbare în mișcările intestinale sau pierdere inexplicabilă în greutate, este important să consulți un medic.

În general, efectuarea unei colonoscopii sau a unui alt tip de screening pentru cancer colorectal este cea mai bună modalitate de a reduce riscul sau de a depista boala în stadii incipiente. Poți efectua „screening prin colonoscopie sau teste bazate pe scaun,” a spus Cecchini. Discută cu medicul tău pentru a determina cel mai bun screening pentru tine.

Pentru majoritatea oamenilor, screeningurile încep la vârsta de 45 de ani. Dar dacă ai oricare dintre simptomele menționate mai sus sau îndeplinești anumite criterii, s-ar putea să fii eligibil pentru o colonoscopie înainte de 45 de ani, a spus Dueker.

„Oricine are o rudă de gradul întâi – mamă, tată, frate, soră, fiu sau fiică – care a avut cancer de colon, mai ales dacă acea persoană a fost diagnosticată înainte de vârsta de 50 de ani, va avea un risc mai mare de cancer colorectal din cauza istoricului familial și ar trebui să discute cu medicul despre momentul în care ar trebui să înceapă să facă colonoscopii,” a explicat Dueker.

Dacă ai avut boală inflamatorie intestinală sau tratament cu radiații în zona pelviană sau abdominală, sau dacă ai anumite sindroame genetice sau un istoric personal de cancer de colon, ar trebui să faci o colonoscopie înainte de 45 de ani, a notat Dueker.

Sursă – https://www.huffpost.com/entry/colon-cancer-sign-pencil-thin-narrow-stool_l_6604808ee4b0ddb37d3b9cb5

Sursă foto – LightFieldStudios  / Envato

Urmărește CSID.ro pe Google News
Maria Crișan - Web-editor
Sunt pasionată de tot ce ține de sănătate și lifestyle. Jonglând dintotdeauna cu „armele” cele mai puternice, cuvintele, îmi place să împărtășesc cu cititorii diverse sfaturi și idei despre tot ceea ce înseamnă o viață trăită sănătos și frumos. Lucrez în jurnalism de 3 ani, ...
citește mai mult
Recomandare video
Varză cu Cârnați Oltenești și omletă cu Șuncă Praga și Cotlet Haiducesc