Durere abdominală și de spate? Iată ce afecțiune gravă pot ascunde

  • Publicat:
  • Actualizat:
Durere abdominală și de spate? Iată ce afecțiune gravă pot ascunde

Senzația de pulsație la nivelul abdomenului, de regulă în jurul buricului, alături de durerea persistentă de abdomen și de spate pot indica o afecțiune gravă: un anevrism de aortă abdominală. Acesta este o dilatare care apare într-o zonă de minimă rezistență a peretelui aortei, cea mai mare arteră din organism, care duce sângele bogat în oxigen de la inimă la țesuturi. Aceste semne și simptome sunt mai susceptibile să apară atunci când anevrismul a atins dimensiuni semnificative, în timp ce în stadiile incipiente poate fi asimptomatic. Printre tipurile de anevrisme ale aortei, cel de aortă abdominală este cel mai frecvent întâlnit, principalul motiv fiind grosimea și rezistența mai reduse a peretelui aortei abdominale, în comparație cu cel al aortei toracice.

Cea mai importantă complicație asociată cu această afecțiune este ruperea anevrismului, care se manifestă prin apariția bruscă a unei dureri abdominale severe, însoțită de disconfort în zona spatelui, amețeli, creșterea ritmului cardiac și scăderea tensiunii arteriale. Acest episod poate să pună în pericol viața pacientului, deoarece poate provoca o hemoragie severă. Prin urmare, pentru a evita astfel de situații de urgență, este foarte important să nu se neglijeze consultațiile periodice la medicul cardiolog, chiar dacă nu există semne și simptome evidente, pentru a putea beneficia de un diagnostic precoce și de un tratament adecvat.

În cazul anevrismelor de mici dimensiuni, diagnosticul poate fi pus întâmplător, în urma unor controale de rutină – o simplă radiografie sau ecografie abdominală, recomandate de regulă de medicul de familie mai ales pacienților aflați în categoria de risc (vârstnici, fumători, hipertensivi sau persoane cu dislipidemie). Astfel, se poate descoperi cu ușurință un anevrism de aortă, chiar și în lipsa simptomatologiei și, mai ales, înainte de apariția complicațiilor.

Odată pus diagnosticul de anevrism de aortă abdominală, dacă acesta este de mici dimensiuni, medicul poate recomanda doar monitorizarea pacientului, cu adoptarea unui stil de viață sănătos, precum și unele medicamente. Însă, dacă anevrismul de aortă are dimensiuni mari, de peste 5 centimetri sau dacă acesta crește cu mai mult de un centimetru pe an, se recomandă tratamentul chirurgical, pentru a preîntâmpina complicațiile (ruptura sau disecția de aortă), care pot fi fatale.

Vestea bună este că în ultimii ani s-a dezvoltat tehnica de tratament endovascular EVAR, practicată cu succes la Spitalul Clinic SANADOR, în Centrul de excelență în chirurgia cardiovasculară minim invazivă, cu beneficii multiple pentru pacienți – recuperare rapidă, risc redus de complicații și durată scurtă de spitalizare.

Procedura EVAR (repararea endovasculară a anevrismului de aortă) este o procedură de cardiologie intervențională, prin care medicul montează o endoproteză (un stent graft) în aortă, prin abord arterial transfemural percutanat. Intervenția este indicată pacienților cu dilatare de aortă abodominală care depășește 5 cm la bărbați și 4,5 cm la femei, se efectuează într-un mediu steril, într-o sală dotată cu un angiograf de înaltă performanță, cu pacientul intubat și ventilat mecanic.

La Spitalul Clinic SANADOR, procedurile EVAR sunt efectuate în Laboratorul de Cateterism cardiac, dotat cu două angiografe de ultimă generație, Philips Azurion 7, care asigură o precizie deosebită a intervenției, cu rezultate bune pe termen lung.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân