Pocnitul degetelor dăunează articulațiilor? Explică medicul reumatolog Andreea Ciucu

09.10.2021
Pocnitul degetelor dăunează articulațiilor? Explică medicul reumatolog Andreea Ciucu
Sursa foto: Shutterstock

Pocnitul degetelor este dăunător articulațiilor? Fie că îţi place să tragi de degete, să le îndoi sau să le întinzi la maximum până când pocnesc, cineva te-a avertizat că… nu e sănătos. Aşa să fie oare ?

Fiecare articulaţie reprezintă un mecanism inteligent şi complex  format din capsula articulară, ligamente şi lichid sinovial, toate aceste elemente având rolul în menţinerea mobilităţii articulare precum şi rol trofic.

Ca urmare a mişcărilor efectuate, capsula articulară se întinde și volumul  articular creşte, ceea ce duce la  o scădere a presiunii intraarticulare şi gazele din lichidul sinovial devin insolubile cu formarea de bule, spune dr. Andreea Ciucu, medic specialist reumatolog.

Prin menţinerea unei presiuni scăzute, bulele de gaz încep să pocnească.

Aţi sesizat că degetele pocnesc din nou după 10-15 minute? Lucrul acesta se întâmplă ca urmare a revenirii spaţiului articular la dimensiunile normale şi gazul se dizolvă în lichidul articular pentru a forma ulterior bule.

Pocnitul degetelor nu favorizează dezvoltarea artrozei

Mişcările repetitive şi de lungă durată pot deteriora cartilajul articular, însă nu există o asociere clară între pocnitul degetelor şi dezvoltarea artrozei sau artritei, adaugă medicul.

Studiul „Knuckle Cracking and Hand Osteoarthritis”, publicat în Journal of the American Board of Family Medicine și realizat de cercetătorii de la Uniformed Services University of the Health Sciences, Bethesda, Maryland, menționează lipsa unei semnificaţii statistice între pocnitul degetelor şi apariţia artrozei raportate la durată (în ani) şi volum (frecvenţa zilnică-ani).

Autorii studiului spun că pocnitul articulaţiilor (coloana vertebrală – în special regiunea cervicală -, coate, degete) se asociază cu o stare de bine ca urmare a relaxării musculaturii periarticulare, principiu asemănător chiropracticii.

Aşadar, acest obicei nu se asociază în mod direct cu debutul unei afecţiuni articulare, ci pur şi simplu generează un oarecare grad de plăcere sau de relaxare, care poate fi însă deranjant pentru cei din jur.

Alegerea este a fiecăruia… însă fără exagerare.

Paula Rotaru
Paula Rotaru
A debutat în presa de sănătate în anul 2011, în redacția Farmacia Ta. Doi ani mai târziu intră în echipa Ce se întâmplă, Doctore?, alături de care este și astăzi. A scris peste 5.000 de articole în acest timp. Ține legătura cu medici din toate specialitățile și vă aduce zilnic ... citește mai mult
Cel mai nou articol Video:
Platou de post rapid de făcut și foarte sănătos