Până când trebuie să purtăm mască? Răspunde expertul şef în boli infecţioase din SUA

Atâta vreme cât va fi nevoie, e răspunsul corect. Dacă vreți și cifre, cel mai probabil în anul 2022 vom da deoparte masca. Cel puțin asta susține dr. Anthony Fauci, expertul șef în boli infecțioase din SUA.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Până când trebuie să purtăm mască? Răspunde expertul şef în boli infecţioase din SUA

Numărul cazurilor de infecție cu SARS-CoV-2 este în continuă creștere, în ciuda restricțiilor și a măsurilor de protecție – masca, distanță fizică, spălat pe mâini. Acest lucru ne indică faptul că oamenii, o parte dintre ei, încă nu au înțeles importanța respectării acestor reguli și se expun riscului de infectare.

Până la apariția unui vaccin eficient și, mai ales, distribuirea globală a acestuia mai avem de așteptat până în 2022, este de părere dr. Anthony Fauci, directorul institutului Național de Alergii și Boli Infecțioase din SUA.

Astfel, în acest interval trebuie să continuăm să respectăm măsurile de protecție, pentru a preveni colapsul sistemului sanitar și miile de decese.

Trebuie să ne stabilim așteptări realiste

Într-o întrunire virtuală cu medici și studenți de la Universitatea Jefferson din Philadelphia, doctorul Fauci a atras atenția că măsurile de protecție și de sănătate publică trebuie să continue.

Nu va fi ca în cazul poliomielitei sau al rujeolei, boli pentru care avem vaccinuri. Vom avea parte de luni întregi în care specialiștii trebuie să colaboreze pentru a crea cele mai eficiente strategii de sănătate publică, dar și oamenii trebuie să fie înțelegători și să se protejeze.

Odată aprobat și pornit procesul de distribuție a vaccinului anti-COVID, nu vă așteptați ca totul să revină la normalitate într-un timp scurt, ca virusul să fie eradicat. Mă aștept ca acest proces să dureze câteva luni, poate câțiva ani, în condițiile în care vaccinul are o rată de eficiență de 70%. Trebuie să ne stabilim așteptări realiste, a declarat Fauci.

Purtarea măștii de protecție și distanțarea fizică trebuie să continue și pe parcursul distribuției vaccinului.

Medicul a adăugat că până la sfârșitul anului 2020 vom avea cel puțin un vaccin anti-COVID aprobat în regim de urgență de FDA. Până acum, cele mai mari șanse le au vaccinurile dezvoltate de AstraZeneca și Moderna.

Vaccinul anti-COVID va ajunge la toată lumea cel mai devreme în 2022

Aprobarea oficială a vaccinului se va face ulterior și abia în prima jumătate a anului 2021 va începe distribuirea dozelor. Așa că este realist să ne așteptăm la un vaccin pentru toată lumea abia în 2022.

De asemenea, dr. Fauci a atenționat asupra pericolului imunizării de grup, care nu este o soluție în cazul noului coronavirus.

Dacă la început doar bătrânii făceau forme severe de COVID-19 și decedau, acum observăm că și adulții tineri, unii fără nici un fel de afecțiune preexistentă, dezvoltă forme grave ale bolii și, din păcate, există și cazuri de decese în rândul acestora. Nu ar trebui să ne amăgim că boala atacă doar bătrânii. Cea mai bună modalitate de imunizare de grup constă în vaccinare. În caz contrar, vor muri în continuare zeci sau sute de mii de oameni, mai ales dacă nu sunt respectate strict măsurile de protecție, a adăugat dr. Fauci.

Așadar, cel puțin un an de acum înainte, ținem distanța, purtăm masca și ne spălăm frecvent pe mâini. Facem asta ca să îi protejăm pe cei vulnerabili, să reducem numărul de decese, să prevenim supraaglomerarea spitalelor și să evităm lipsa de îngrijire a altor bolnavi non-COVID, dar și pentru a da suficient timp oamenilor de știință să dezvolte un vaccin eficient, precum și autorităților abilitate care se vor ocupa de distribuția acestuia.

Aceleași autorități trebuie să înceapă deja să întocmească planuri pentru distribuirea vaccinurilor, să identifice spații unde pot fi depozitate vaccinurile la temperatura recomandată.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”