Oprește declinul cognitiv! Cele mai bune soluții pentru a-ți păstra memoria în formă maximă

  • Publicat:
Oprește declinul cognitiv! Cele mai bune soluții pentru a-ți păstra memoria în formă maximă

Declinul cognitiv se referă nu doar la tulburările severe de memorie, logică sau orientare temporo-spațială experimentate de persoanele vârstnice cu demență, ci și la greutatea în a găsi cuvintele potrivite sau anumite obiecte, capacitatea redusă de concentrare, dezorientarea, manifestări ce apar inclusiv în rândul adulților tineri.

Aceste „uitări” sunt normale atunci când apar sporadic sau suntem obosiți. Dar nu trebuie ignorate atunci când devin o rutină și ne afectează calitatea vieții. Din contră, trebuie să facem tot posibilul pentru a le stopa din evoluție sau, și mai bine, să le prevenim. Și există soluții în acest sens!

Cum se manifestă declinul cognitiv: 10 simptome

În general, declinul cognitiv are loc progresiv, chiar foarte lent, motiv pentru care uneori nici nu ne dăm seama că este ceva în neregulă. Schimbările în planul comportamentului, gândirii, memoriei, dispoziției sunt considerate banale pentru cei în cauză și deseori altcineva le observă.

Iată câteva dintre semnele ce pot indica declinul cognitiv:

  • Tulburări de memorie – uiți nume, chipuri, numere de telefon, conversații, evenimente recente sau unde ai pus anumite obiecte (telefonul, cheile, ochelarii etc.)
  • Te simți copleșit de diversitatea de informații, instrucțiuni, de faptul că trebuie să iei decizii sau să întocmești ori să urmezi anumite planuri
  • Nu îți găsești cu ușurință cuvintele potrivite într-o conversație sau ceea ce spui nu are logică pentru că folosești termeni inadecvați
  • Prezinți tulburări de raționament sau gândire abstractă, cum ar fi, de exemplu, un calcul matematic al notei de plată sau îmbrăcarea în haine nepotrivite temperaturilor
  • Te simți dezorientat chiar dacă te afli într-un loc cunoscut, în care ai mai fost, ți se diminuează simțul orientării temporo-spațiale
  • Te adaptezi greu mediilor noi, necunoscute
  • Nu te poți concentra și organiza
  • Te însingurezi și îți restrângi contactele cu prietenii, cu familia, pentru că te simți stânjenit sau judecat din cauza schimbărilor prin care treci, motiv pentru care te poți confrunta frecvent cu stări de anxietate sau chiar depresie
  • Obosești repede când trebuie să procesezi mai multe informații
  • Îți poți schimba brusc dispoziția, de la calm la accese de furie, agresivitate verbală sau fizică și crize de plâns fără niciun motiv aparent

Neurogeneza sau regenerarea neuronilor este posibilă!

Deși până de curând se considera că neuronii nu se pot regenera, cercetări noi în domeniu arată că această teorie nu mai este de actualitate.

Ne naștem cu peste 100 de miliarde de neuroni și pierdem 1 neuron pe secundă. Așadar, inevitabil ne punem întrebarea: cum poate organismul să producă noi neuroni după naștere?

Răspunsul este unul extrem de simplu. Stilul de viață pe care îl avem are o influență majoră asupra anumitor regiuni din creier care au legătură directă cu neurogeneza. Mai exact, este vorba despre zona hipocampului (centrul învățării și al memoriei) și cea a amigdalei cerebrale (centrul mirosului), care generează noi neuroni pe toată durata vieții.

Potrivit noilor studii, diverși factori pot modula neurogeneza, atât în cazul copiilor, dar mai ales al adulților.

Unul dintre cei mai importanți factori este mișcarea fizică. Atunci când facem mișcare, legăturile neuronale (sinapsele) sunt „antrenate” și este stimulată producția de neurotransmițători, factori-cheie de comunicare neuronală.

De asemenea, socializarea, empatia, apropierea, îmbrățișarea, dansul, muzica, apropierea de natură, aerul curat, somnul de calitate, alimentația sănătoasă, consumul zilnic de apă în cantități optime și optimismul ajută la prevenirea stresului și a oboselii psihice, două dintre cauzele majore ale instalării depresiei, un factor declanșator al declinului cognitiv, dar și al altor probleme de sănătate, cum ar fi imunitatea scăzută, bolile autoimune sau chiar anumite forme de cancer.

Cu alte cuvinte, trebuie să privim întotdeauna partea plină a paharului și să avem un stil de viață sănătos pentru a scăpa de reziduurile cauzate de excese, de anumite substanțe care au potențial să ne afecteze creierul.

Printr-un „antrenament” continuu, care să includă aspectele menționate mai sus, neuronii se regenerează și ne ajută pe multiple planuri. Au rol în funcția cognitivă, de învățare, de memorare.

Pe de altă parte, consumul în exces de alcool sau medicamente, fumatul, lipsa somnului, sedentarismul, folosirea în exces a telefonului, privitul la televizor, la știri negative, însingurarea, lipsa de afecțiune, de conexiune cu natura, toate acestea au un impact negativ asupra regenerării neuronilor.

7 obiceiuri pentru o memorie mereu tânără

Pentru a-ți antrena memoria și a preveni sau întârzia declinul cognitiv, poți adopta câteva strategii simple în stilul de viață, reunite sub acronimul DANCERS de dr. James Ellison, fost director al programului de psihiatrie geriatrică de la Spitalul McLean din Massachusetts, SUA.

DManagementul bolilor (Disease management)

Menține o greutate sănătoasă, nu fuma și ține sub control tensiunea arterială, colesterolul și nivelul zahărului din sânge respectând tratamentul indicat de medic.

AActivitate (Activity)

Exercițiile cardio sau aerobe/de rezistență ajută la oxigenarea sângelui și îmbunătățesc capacitatea de memorare și gândire. Printre aceste exerciții cardio se numără: mersul pe jos, bicicleta eliptică, urcatul scărilor, alergarea, ciclismul, dansul, înotul, drumețiile etc.

NNutriție (Nutrition)

Dieta DASH, MIND și cea mediteraneeană pun accentul pe fructe și legume proaspete, cereale integrale, carne slabă, pește gras și grăsimi sănătoase, despre care s-a demonstrat că au beneficii asupra sănătății creierului. De asemenea, aceste diete sunt eficiente pentru slăbire și ajută la prevenirea bolilor cardiovasculare.

C: Stimulare cognitivă (Cognitive stimulation)

Provoacă-ți în mod regulat creierul. Cu cât îl folosești mai mult, cu atât memoria, atenția, concentrarea, creativitatea, orientarea vor fi mai în formă.

Câteva activități în acest sens sunt: pictura, modelajul, completarea de integrame, sudoku, rebus, învățarea unei limbi străine, șah, table, rummy, grădinăritul, cititul cu voce tare, aranjarea puzzle-urilor, vizionarea de filme etc.

E: Angajament (Engagement)

Cercetările arată că există o legătură puternică între izolare și declinul funcției cognitive. Orice tip de angajament social este util.

Calitatea contactelor umane contează foarte mult în prevenirea bolii Alzheimer. De aceea se recomandă evitarea însingurării, înconjurarea de persoane vesele, optimiste, implicarea în asociații, în grupuri de oameni care au preocupări comune, cultivarea relațiilor de prietenie.

R: Relaxare (Relax)

Creierul are nevoie constant de perioade de relaxare pentru a funcționa optim. Exercițiile de respirație profundă, yoga, meditația, cititul, înotul sunt exemple de activități relaxante care ajută la deconectarea creierului de la tumultul vieții de zi cu zi.

S: Somn (Sleep)

Somnul este foarte important atât pentru sănătatea creierului, cât și a sănătății în general. Pentru a obține cele 7-9 ore de somn recomandate pe noapte, practică o „igienă bună” a somnului. Exemple: setează un program de somn și respectă-l, evită orice dispozitiv electronic cu cel puțin o oră înainte de culcare, nu mai mânca după ora 8 seara.

Cum ne ajută suplimentele să fim energici și să ne menținem în formă memoria

În completarea unui stil de viață sănătos, suplimentele pot contribui la îmbunătățirea memoriei prin creșterea activității neuronale și reducerea stresului și a oboselii.

Neurovert Forte este un supliment alimentar care conține Citicolină (500 mg) și extract de Bacopa monnieri (100 mg), care contribuie la îmbunătățirea funcției cognitive.

Studiile arată că substanța Citicolina are un rol vital în funcționarea celulelor nervoase, fiind responsabilă și de transmiterea către creier a semnalelor vizuale și de alte aspecte vitale pentru funcționarea optimă a organismului.

Astfel, Neurovert Forte datorită ingredientelor din compoziție îmbunătățește capacitatea de memorare și concentrare, care se degradează odată cu înaintarea în vârstă – motiv pentru care apar uitarea, pierderea entuziasmului pentru socializare sau pentru întreprinderea unor activități noi -, reface structura neuronală și crește cantitatea de neurotransmițători, care suferă, de asemenea, modificări odată cu îmbătrânirea.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân