Operația de hernie inghinală – cum se desfășoară

Reputatul medic chirurg Sebastian Grădinaru explică în ce condiții pot apărea complicații la operațiile de hernie inghinală și cum se desfășoară o astfel de intervenție chirurgicală.
  • Publicat:
Operația de hernie inghinală – cum se desfășoară
Dr Sebastian Grădinaru, foto arhivă

Hernia este o afecțiune prin care un viscer (un organ) se deplasează (herniere) din cavitatea sa anatomică, printr-un punct mai puțin rezistent sau defect. Este definită medical ca „exteriorizare a unui viscer pe un traiect anatomic preformat” explică dr. Sebastian Grădinaru, medic chirurg. Am aflat în ce constă pregătirea pacientului și cum se desfășoară operația de hernie inghinală.

 

CSÎD: Ce pregătire este necesară pentru operația de hernie inghinală?

Dr. Sebastian Grădinaru: Nu este necesară o pregătire specială mai ales pentru procedeele miniminvazive. Fără îndoială că ar trebui să ne asigurăm că nu există cauze care să determine o obstrucție parțială sau totală a intestinului, a tubului digestiv astfel încât să nu putem crea o cameră de lucru, cu alte cuvinte să fim siguri că pacientul nu are un sindrom ocluziv.

La ce să te aștepți dacă te operezi de hernie inghinală

CSÎD: Cum se desfășoară operația de hernie inghinală?

Dr. Sebastian Grădinaru: Aşa cum am spus, se poate desfășura clasic, adică prin incizie prin care se pătrunde în canalul inghinal, se descoperă sacul, se izolează, se reduce sacul de hernie şi se reface peretele abdominal fiind întărit cu o plasă care se fixează pe peretele posterior al canalului inghinal. La operația laparoscopică se identifică defectul parietal dinspre interior, dinspre cavitatea peritoneală și fixează plasa între peritoneu şi peretele abdominal.

Refacerea de după operația de hernie inghinală este ușoară, dar în funcție de comorbități pot apărea și complicații

CSÎD: La ce ar trebui să se aștepte pacientul după operație?

Dr. Sebastian Grădinaru: În principiu la o refacere cât mai uşoară. Fără îndoială că atunci când operăm nu ne așteptăm neapărat să apară complicații. Aceste complicații pot să apară legate atât de tehnica operatorie cât şi de comorbiditățile pacientului. Sigur că avem risc mai mare de a face hematoame, seroame postoperatorii la pacienții care sunt în tratament anticoagulant, sigur că riscul de a face infecții este mai mare la pacienții diabetici.

Țin foarte mult de terenul pacientului, cum țin și de complicațiile legate de boala de bază, adică de hernie, boala pentru care pacientul se prezintă la spital. Risc mai mare de complicații o au herniile care deja sunt complicate, complicate cu ocluzii intestinale, complicate cu supurații, cu fistule.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân