Noduli la sân – eventuale semne și simptome la care să fii atentă

S-a observat că după 50 de ani, anumite femei sunt mai predispuse pentru apariția nodulilor la sân.
  • Publicat:
Noduli la sân – eventuale semne și simptome la care să fii atentă
Noduli la sân - la ce să fii atentă? Foto: Pexels.com

Începutul de an este caracterizat prin rezoluții. Cu siguranță sănătate deplină este și în rezoluțiile tale. După 50 de ani, femeile sunt predispuse la boli ale sânilor după cum arată statisticile. Așadar, atenția acordată palpării sânilor, dar și eventualelor modificări pot salva viața. Important de știut: nu de fiecare dată nodulii la sân au și alte simptome asociate.

Ce sunt nodulii mamari? Prin definiție, nodulii mamari sunt modificări ale țesuturilor prezente la nivelul sânului: piele, grăsime pre și retro glandulară, și țesut glandular propriu-zis. De câte tipuri sunt nodulii mamari? Nodulii mamari pot avea o natură benignă (fără risc de cancer) sau malignă (noduli canceroși.)

De ce apar nodulii la sân?

Cauzele apariției nodulilor mamari nu sunt pe deplin cunoscute. Însă s-au observat următoarele constante la persoanele la care apar:

  • Femei de peste 50 de ani
  • Densitatea țesutului sânului
  • Mutații genetice, în special ale genei BRCA
  • Prima menstruație a avut loc după vârsta de 12 ani iar menopauza s-a instalat după 55 de ani
  • Istoric personal de cancer de sân sau alte afecțiuni ale sânului
  • Istoric personal de radioterapie
  • Traiul într-un mediu poluat, plin de noxe

Alți factori și condiții asociate cu nodulii la sân pot fi: fumatul, sedentarismul, obezitatea, lipsa de nașterii, lipsa alăptării, contraceptive orale pe termn lung, consum de alcool.

Nodulii la sâni nu sunt mereu însoțiți de semne și simptome, autopalparea lunară fiind metoda eficientă de a fi descoperiți

Ce semne și simptome apar atunci când vorbim despre noduli la sân? Nodulii la sân nu sunt neapărat însoțiți de semne și simptome, iar asta face diagnosticarea și mai greu de realizat, căci pacienta nu are suficiente semne de alarmă.

”S-ar putea observa deformarea sânului, aparea senzația de durere. La palparea se pot simți formațiuni de consistență dură. Mai pot fi semnalate și roșeața sau căldura locală, piele cu aspect de „coajă de portocală”. Mai rar pacienta poate observa secreții de culoare galbenă, verde sau maronie la nivelul mamelonului” explică dr. Carmen Cristescu, medic specialist Medicină Internă.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân