Mirosul corpului tău poate fi un semn al acestor boli

  • Publicat:
Mirosul corpului tău poate fi un semn al acestor boli
Sursa foto: profimedia

Transpirația și mirosul corporal pot fi normale atunci când trageți la sală sau vă este prea cald. Modificările neobișnuite ale transpirație însă, pot reprezenta un motiv de îngrijorare. Dar, iată mai multe. 

Ce boli pot cauza miros neplăcut al corpului?

Bromhidroza

Bromhidroza este o afecțiune medicală care provoacă un miros corporal extrem (sufl, ceapă). Aceasta poate fi de două feluri: apocrină și ecrină.

Bromhidroza apocrină este mai des întâlnită, cauzând un miros excesiv la subraț și în zonele genitale.

Bromhidroza ecrină este o formă mai puțin cunoscută de bromhidroză, care provoacă transpirație urat mirositoare pe mâini, picioare, cap și trunchi.

Hiperhidroza

Hiperhidroza face că organismul să transpire mai mult ca de obicei. Și aceasta este de două feluri și anume: hiperhidroza primară și hiperhidroza secundară.

Hiperhidroza primară cauzează transpirație excesivă într-o singură zona, cum ar fi: axile, mâini, picioare, cap și inghinal.

Hiperhidroza secundară este reprezentată de transpirația excesivă cauzată de o afecțiune medicală sau de anumite medicamentoase.

Cetoacidoza diabetică

Infecțiile tractului urinar și nivelurile ridicate de glucoză din sânge pot crește semnificativ mirosul corporal.

Cetoacidoza diabetică este o afecțiune gravă în care organismul duce lipsa de insulină, iar unul dintre simptomele pregnante este un miros distinct de respirație fructată.

Hipertiroidismul

Glandele tiroidiene reglează multe funcții corporale, inclusiv răspunsul la transpirație.

Hipertiroidismul este caracterizat prin transpirație excesivă în lipsa efortului.

Insuficiența renală/disfuncția hepatică

Rinichii și ficatul ajută la eliminarea toxinelor din corpul nostru. Atunci când aceștia nu funcționează optim, toxinele se pot acumular în sânge și în tractul digestiv, creând astfel mirosuri neplăcute. De pildă, boala de rinichi poate face ca transpirația să capete un miros greu de amoniac.

Citește și: Alimente și băuturi care te fac să transpiri excesiv și să miroși urât

Surse: Thompson Tee, Cleveland Clinic, AARP

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân