Menstruația – din ce cauze se dereglează

Dacă apar tulburări de ciclu menstrual este cazul să cereți sfatul unui medic ginecolog. Pot fi o serie de afecțiuni în spatele tulburărilor de menstruație.
  • Publicat:
Menstruația - din ce cauze se dereglează
Nu ți-a venit menstruația? Iată ce cauze pot fi! Foto: Pexels

Unele dintre cele mai mari griji ale femeilor dar și adolescentelor apar cu siguranță atunci când ciclul menstrual este perturbat. Dacă la debutul ciclului menstrual este unele fete experiementează dereglări, apoi menstruația devine regulată. Factorii care determină întârzierea sau dereglările ciclului menstrual pot fi instalarea unei sarcini, dar și afecțiuni ale uterului, afecțiuni ale ovarelor.

 

Dereglările ciclului menstrual pot fi determina și de anumite patologii care țin de uter sau de ovare. Printre diagnosticurile întâlnite în cabinetele medicale atunci când vine vorba despre lipsa ciclului menstrual sau tulburările de ciclu sunt exoendometrită dar și anexita. Exoendometrita este o inflamație a endometrului ce căptușește uterul la interior. Anexita este inflamația ovarelor. Printre modificările care apar sunt modificări de culoare sau de consistență ale menstrei. Amonoreea este lipsa totală a sângerării.O altă dereglare a ciculului menstrual este hipomenoreea și semnificp scăderea cantității de sânge eliminată). Mai pot apărea și dureri la sângerare.

Sindromul ovarelor polichistice – o altă afecțiuni ce poate duce la tulburări de menstruație

Altă cauză medicală a tulburărilor de ciclul menstrual este dată de sindromul ovarelor polichistice. Această condiție medicală este destul de des diagnosticată în zilele noastre și determină, nu numai dereglări de ciclu menstrual cât și infertilitate. Menstruația mai poate întârzia și din cauze psihologice, printre acestea enumărăm stresul pe perioade lungi.

Menstruație dereglată sau care nu se instalează – ce este de făcut?

Atunci când menstruția întârzie sau nu apare, femeile active sexual trebuie să facă un test de sarcină. Dacă după efectuarea testului rezultatul este negativ dar menstruația tot nu vine, este cazul pentru un consult de urgență la medicul ginecolog. Pe lângă consultul la medicul ginecolog uneori se poate impune și vizita la medicul specialist endocrionolog. Se vor efectua teste de sânge, dar și investigații imagistice pentru a se stabili cauzele tulburărilor de ciclu menstrual. Este important ca pacienta să aibă notate date precum: data ultimei menstrei, episoade în care au mai apărut tulburările de ciclu.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân