Transplantul de cornee – Procedura care îți poate reda vederea (P)

  • Publicat:
Transplantul de cornee - Procedura care îți poate reda vederea (P)

În prezent, se estimează că aproximativ 1,5 milioane de oameni de pe întregul glob își pierd integritatea vizuală în fiecare an din cauza bolilor sau rănilor ce afectează corneea. De fapt, afecțiunile corneene sunt a treia cea mai răspândită cauză a pierderii vederii clare, după glaucom și cataractă. Transplantul de cornee se dovedește însă a fi o soluție eficientă pentru redarea unei vederi normale.

Iată care sunt informațiile pe care trebuie să le știi despre acest tratament:

Transplantul de cornee – o procedură complexă

Transplantul de cornee este o intervenție chirurgicală, eficientă pentru majoritatea pacienților care au nevoie de ea. Aceasta presupune îndepărtarea țesutului cornean afectat și atașarea chirurgicală a unei cornee sănătoase. Țesutul cornean sănătos provine de la un donator și se achiziționează dintr-o bancă de cornee.

Înainte de a o recomanda, medicii specialiști vor vrea să epuizeze toate celelalte variante de tratament mai puțin invazive, în speranța îmbunătățirii vederii. De aceea este de dorit ca pacienții să se prezinte la controale regulate, înainte ca starea corneei să fie prea deteriorată pentru alt tip de tratament.

Cine are nevoie de transplant de cornee?

Corneea este țesutul transparent care învelește globul ocular. Transparența acestuia este absolut necesară pentru ca oamenii să poată percepe clar imaginile.

Unele afecțiuni corneene precum boala keratokonus sau sindromul Fuchs, precum și diferite traume la nivelul ochiului, pot duce la pierderea acestei transparențe. Țesutul cornean se poate subția și chiar cicatriza. În cazuri grave sau avansate așadar, transplantul de cornee va fi ultima soluție pentru acești pacienți.

Cum se desfășoară și ce presupune recuperarea după transplantul de cornee?

Operația de transplant de cornee este una foarte meticuloasă, ce presupune multă precizie din partea medicului executant. Cu toate acestea, pentru pacient nu este o procedură neapărat inconfortabilă.

Ea se desfășoară sub anestezie locală sau generală și poate dura în jur de 2 ore. În mod normal, nu este nevoie de internare.

Perioada de recuperare este o experiență ușoară pentru pacienți. Aceștia pot experimenta un ușor disconfort în primele 72 de ore după intervenție, urmând ca vederea să devină din ce în ce mai clară. În funcție de tipul de procedură ales, procesul de recuperare va fi finalizat în 3 până la 12 luni de la operație.

După operație unii pacienți vor trebui să poarte în continuare ochelari sau lentile de contact, în funcție de recomandările medicului.

Transplant de cornee în România

Pacienții doritori vor fi fericiți să afle că transplantul de cornee poate fi realizat și în România la clinici oftalmologice foarte bine dotate și de către medici specialiști deosebit de bine pregătiți.

Așadar, pacienții care au corneea afectată se pot bucura de această soluție chirurgicală chiar și în cazul în care corneea este foarte inflamată sau cicatrizată. În plus, un transplant de succes îi va asigura pacientului o vedere îmbunătățită pentru cel puțin 10 ani.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”