Mamografia: de ce este importantă într-o anumită etapă a vieții femeii?

Am stat de vorbă cu doamna doctor Miruna Ispas, pentru a clarifica importanța mamografiei în screening-ul cancerului mamar la femeile trecute de 40 de ani.
  • Publicat:
Mamografia: de ce este importantă într-o anumită etapă a vieții femeii?
Mamografia: de ce este importantă într-o anumită etapă a vieții femeii?

În România se recomandă ca femeile trecute de 40 de ani, chiar și cele fără simptome, să se supună unei mamografii de rutină o dată la doi ani și anual ori la recomandarea medicului după vârsta de 50 de ani. La nivel mondial, 1 din 6 cazuri de cancer la sân sunt detectate în această decadă. Spre deosebire de ecografia de sân, la care orice femeie merge cu inima ușoară, mamografia este, în general, privită cu destul de multe rețineri din două motive: al disconfortului produs de procedura în sine și al riscului presupus de o investigație prin iradiere.

Am stat de vorbă cu doamna doctor Miruna Ispas, medic specialist imagistică, pentru a lămuri aceste aspecte și pentru a clarifica importanța mamografiei în screening-ul cancerului mamar la femeile trecute de 40 de ani. Și ne-a convins să nu ne ferim de mamografie de la prima cifră statistică pe care ne-a furnizat-o: sensibilitatea acestei investigații este de aproximativ 85% pentru majoritatea pacientelor cu vârsta mai mare de 50 de ani (la care predomină țesutul grăsos la nivelul sânilor)!

Mamografia: când se recomandă

În ce privește disconfortul cu care mamografia este asociată în teorie, medicul specialist spune că acesta ține foarte mult de pragul de durere al fiecărei paciente, majoritatea acestora mărturisind că au experimentat, mai degrabă, o senzație de jenă decât de durere în timpul investigației. Pentru atenuarea unui eventual disconfort, medicii recomandă ca mamografia să fie efectuată după terminarea ciclului menstrual, când sânii sunt mai puțin dureroși.

Plus că totul durează doar câteva secunde; în schimb, beneficiile se traduc în ani mulți de viață sănătoasă atunci când problemele de sân sunt detectate în stadii incipiente.

Și ecografia are rolul său, medicii nu o scot din calcul mereu

În ce privește temerea vizavi de investigațiile prin iradiere, dr. Miruna Ispas subliniază că mamografia folosește o cantitate de radiații foarte scăzută – mai ales cea digitală, care se folosește în prezent pe scară largă. Prin urmare, riscul de a dezvolta un cancer din cauza expunerilor repetate la radiații pentru mamografii de screening este extrem de scăzut, încărcătura de radiații fiind considerabil mai mică decât a unei radiografii pulmonare.

Deși are limitările sale ca metodă de screening – nu poate vizualiza țesutul mamar printr-o singură imagine și nu poate detecta microcalcificările, în mod frecvent primul semn pentru forma incipientă de cancer mamar – ecografia nu trebuie neglijată, totuși, nici după împlinirea vârstei de 40 de ani. Există două situații în care ecografia este o metodă complementară excelentă pentru examenul mamografic:

Când pacienta prezintă așa-numitul „sân dens” – țesutul glandular este majoritar – caz în care sensibilitatea mamografiei scade la 60% și, chiar dacă aceasta nu a scos la iveală nicio anomalie, medicul va recomanda, cel mai probabil, o ecografie complementară.

Când se observă opacități la mamografie și este necesară confirmarea prin ecografie că este vorba despre leziuni non-canceroase (chisturi, fibroadenoame sau chiar țesut mamar normal). De asemenea, când se stabilește că leziunile sunt canceroase, biopsierea lor se face mai ușor prin ghidaj ecografic.

Ai trecut de 40 de ani? Treci și peste legendele pe care le-ai auzit despre mamografie și mergi la control! Știai că 98% dintre cazurile de cancer la sân se vindecă dacă sunt depistate la timp?

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân