Leziunile pielii care trebuie excizate chirurgical

Odată, ce apar pe piele modificări de culoare, denivelări sau mici ulcerații, acestea le putem încadra în categoria de leziuni cutanate.
Leziunile pielii care trebuie excizate chirurgical
Leziunile pielii care trebuie excizate chirurgical

În mod ideal, pielea sănătoasă are o culoare relativ uniformă, neavând pe suprafața ei niciun fel de modificare. Odată, ce apar modificări de culoare, denivelări sau mici ulcerații, acestea le putem încadra în categoria de leziuni cutanate.

Ce semne ar trebui ne trimită la medic?

Atunci când aceste leziuni încep să-și modifice caracteristicile, respectiv să-și modifice culoarea, să crească în dimensiuni, să capete aspect neregulat sau să devină pruriginoase, adică să apară senzația de mâncărime la nivelul pielii, atunci ar trebui ne prezentăm la medic, de regulă la dermatolog. Ar fi foarte important de reținut orice leziune care nu se vindecă în câteva luni ne atragă atenția și ne trimită la doctor pentru o evaluare și pentru o eventuală excizie chirurgicală.

Leziunile pielii: când le scoatem chirurgical?

Cu cât o leziune este mai mică, cu atât ea este mai ușor de excizat și de vindecat cu prețul unei cicatrici minime. Dacă le lăsăm crească foarte mult în suprafață și profunzime, atunci rezolvarea lor este mai dificilă și soluțiile chirurgicale devin mai complicate. Astfel, în loc de simple suturi chirurgicale, este posibil avem nevoie de reconstrucții mai complexe, cu grefe de piele sau lambouri. Orice alunița care poate fi traumatizată repetat, zi de zi, precum cele din zona sutienului sau curelei, poate sângera și este recomandat în aceste situații fie excizată.

Atenție la alunițe ele pot fi un melanom malign sau se pot transforma în melanom, care este cel mai periculos cancer de piele. Leziunile de la nivelul fetei ar fi bine fie excizate de un chirurg plastician, cel care poate face cicatricile fie discrete și cât mai puțin vizibile. Toate aceste intervenții pot fi efectuate în orice secție de chirurgie plastică din spitalele de stat, gratuit, pentru persoanele asigurate.

Cicatricile care rămân după excizia leziunilor mici sunt foarte puțin vizibile, și de aceea trebuie evităm amânarea prezentării la medic, leziunile mari necesită de multe ori reconstrucții care modifică fizionomia persoanei. De reținut, orice leziune tegumentară care nu se vindecă în câteva luni cel mai probabil este o tumoră de piele și ea trebuie obligatoriu excizată pentru a se vindeca.

Foto: shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Carmen Giuglea - Medic Primar Chirurgie Plastică, Microchirurgie reconstructivă și Estetică
Dr Carmen Giuglea este doctor în Științe Medicale, Medic Primar Chirurgie Plastică, Estetică și Microchirurgie Reconstructiv și are o experiență acumulată în 16 ani de practică estetică și 18 ani de chirurgie plastică. Încă din anul 2002, Dr. Carmen Giuglea și-a început activitatea ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân