Lentilele de contact: avantaje şi riscuri

Lentilele de contact care sunt vechi sau necorespunzătoare pot zgâria ochii sau pot provoca creşterea vaselor de sânge în cornee. Află când trebuie să renunţi la ele!
  • Publicat:
Lentilele de contact: avantaje şi riscuri

Ochelari sau lentile de contact? Aceasta este întrebarea pe care medicii oftalmologi o aud des de la pacienţi. Deşi recomandaţi sunt ochelarii, tot mai mulţi oameni optează pentru lentile de contact din diverse motive. Totuşi, ce implică purtarea acestora? Specialistul dă verdictul!

„Datorită avansului tehnologic în ceea ce priveşte lentilele de contact, majoritatea oamenilor pot purta lentile cu succes în aceste zile, chiar dacă preferă să poarte ochelari ca formă principală de corectare a vederii. Lentilele de contact corespund curburii ochiului, astfel încât vederea, în special viziunea periferică, este neobstrucţionată. Asta înseamnă că poţi participa la activităţi sportive, iar asta fără teama de a cădea sau de a-ţi rupe ochelarul, poţi merge la un film 3D, poţi face tot ce îţi place”, explică medicul oftalmolog Masri Hayfa pentru Ce se întâmplă, doctore?

Aşadar, decizia de a purta fie lentile, fie ochelari ţine, de obicei, de preferinţele personale. Dacă optezi totuşi pentru lentile de contact, acestea trebuie să fie recomandate de medicul oftalmolog. Mai mult, dacă renunţi la ele pentru o zi din cauza unei infecţii sau iritaţii oculare sau pur şi simplu vrei să iei o pauză, ”actualizează” perechea de lentile.

Lentile de contact: riscurile la care ne expunem când le alegem în locul ochelarilor

Înainte de a decide între lentile de contact şi ochelari, reţine că niciunul nu este neapărat mai bun decât celălalt, că fiecare are argumente pro şi contra în ceea ce priveşte viziunea, uşurinţa de utilizare şi sănătatea ochilor.

„Este adevărat că ochelarii de vedere oferă mai multe beneficii comparativ cu lentilele, însă acestea necesită foarte puţină curăţare şi întreţinere, nu este nevoie să le atingi când le porţi (scăzând riscul de infecţii oculare) şi ochelarii sunt mai ieftini decât lentilele de contact pe termen lung, deoarece nu trebuie să fie înlocuiţi de multe ori”, adaugă medicul specialist.

Aşadar, riscurile la care ne expunem atunci când purtăm lentile sunt:

  • Lentilele de contact reduc cantitatea de oxigen care ajunge la ochi şi pot cauza înrăutăţirea sindromului de ochi uscat.
  • Lentilele de contact necesită o îngrijire corespunzătoare, în fiecare zi, pentru a preveni infecţiile potenţial grave ale ochiilor.
  • Dacă în mod accidental adormi fără să îţi scoţi lentilele pe care le-ai purtat ziua, ochii vor fi în general uscaţi, roşii şi iritaţi când te trezeşti. Important: Lentilele de contact trebuie scoase şi ţinute într-o soluţie specială, evitând astfel problemele care pot să apară.
  • Lentilele care sunt vechi sau necorespunzătoare pot zgâria ochii sau pot provoca creşterea vaselor de sânge în cornee. Mai mult, deoarece o lentilă se poate răsuci în timp,  corneea îşi poate schimba forma, potrivirea lentilelor de contact trebuie reevaluate în mod regulat. Consultul la oftalmolog va fi programat în funcţie de starea ochilor şi a nevoilor vizuale.

Lentilele de contact: când nu le purtăm

Sunt şi persoane care nu pot purta lentile de contact, chiar dacă vor. „Motivele pot fi medicale (dioptriile depăşesc standardul intervalului de -35 şi +35, sindromul ochilor uscaţi, conjunctivită, copii care au sub 8 ani, alergii la substanţe dezinfectante etc.) sau mediul în care-şi desfăşoară activitatea nu le permite. În acest caz, medicul este cel care decide dacă poţi sau nu purta lentile.

Acestea nu sunt recomandate de obicei oamenilor care lucrează într-un loc cu mult praf sau unde se umblă cu substanţe chimice. În schimb, persoanele respective trebuie să poarte obligatoriu ochelari de protecţie’’, mai spune medicul oftalmolog Masri Hayfa.

Lentile de contact: când sunt recomandate

Lentilele de contact sunt recomandate persoanelor care au probleme oculare ”slabe” – adică dioptrii scăzute, dar şi atunci când persoana respectivă nu vrea să poarte ochelari, chiar dacă ea are nevoie de o corecţie a vederii. Însă, foarte important, decizia ţine cel mai mult de medicul oftalmolog. El este cel care îşi va da acordul.

Lentilele de contact: când renunţăm la ele

„Ar trebui să se renunţe la lentilele de contact în momentul în care acestea încep să deranjeze: când apare iritarea, ochii sunt roşii şi uscaţi. Acestea sunt principalele neplăceri care-ţi transmit că lentilele nu le fac bine ochilor”, susţine Dr. oftalmolog Masri Hayfa.

Lentilele de contact: care sunt cele mai bune

„Care sunt cele mai bune lentile de contact?” este întrebarea pe care medicii oftalmologi o aud zilnic de la pacienţi. Cel mai frecvent tip de lentilă de contact este cel cu lentile moi. Acestea sunt confortabile, stabile şi uşor de reglat. “Mai mult, lentilele moi permit oxigenului să treacă prin lentila de contact la cornee pentru a creşte confortul şi a menţine sănătatea ochilor”.

Purtarea lentilelor de contact poate provoca anumite afecţiuni ale ochilor. Dacă respecţi însă instrucţiunile medicului oftalmolog şi cele de îngrijire a lentilelor, purtarea lor este una sigură.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Simona TUDORACHE
Simona Tudorache este jurnalist şi redactor al site-ului "Ce se întâmplă, doctore?", având în portofoliu articole şi interviuri cu medici, nutriţionişti şi specialişti în activitate fizică. De asemenea, Simona Tudorache este preocupată şi de zona de lifestyle sănătos, intervievând vedete ...
citește mai mult
Care este cel mai bun săpun?
Care este cel mai bun săpun?
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”