Laptopurile ASUS OLED pentru imagini superbe și ochi sănătoși (P)

  • Publicat:
Laptopurile ASUS OLED pentru imagini superbe și ochi sănătoși (P)
Dr. Marius Cristian Șuță, medic specialist în oftalmologie și asistent universitar al UMF Timișoara

Poate că asta nu se poate vedea cu ochiul liber, dar ochii unui posesor de laptop cu ecran OLED sunt un pic mai sănătoși decât ochii celor ce nu au așa ceva. Este greu să cuantifici beneficiile în materie de sănătate a ochilor. Nu este vorba de o baterie, al cărei spor de autonomie poate fi determinat în cifre în urma unor teste. Așa cum a mânca sănătos și a face multă mișcare este benefic pentru întregul organism, a privi la un ecran nedăunător este la fel de benefic pentru ochi.

Ecranele OLED, cum sunt cele ale laptopurilor ASUS de ultimă generație, oferă imagini cu adevărat frumoase, de o claritate și fidelitate excepțională. Dar ele ascund și o serie de beneficii ce pot avea un impact serios asupra vieții utilizatorilor.

Cel mai important aspect este reducerea cu 70% a emisiilor de lumină albastră dăunătoare față de cele ale unui LCD normal. Studiile au arătat că lungimile de undă ale luminii albastre cuprinse între 415 – 460 nm pot afecta negativ ochii umani. Ecranele ASUS OLED sunt, de asemenea, certificate de laboratoarele TÜV Rheinland pentru lumină albastră redusă și imagini fără pâlpâiri.

Am întrebat un specialist despre impactul pe care lumina albastră emisă de ecranele gadgeturilor pe care le folosim zilnic îl are asupra sănătății ochilor.

Dr. Marius Șuță, medic specialist în oftalmologie și asistent universitar al UMF Timișoara, ne-a explicat în detaliu nu doar ce efecte are lumina albastră nocivă, ci și cum putem atenua sau evita aceste efecte.

Potrivit Dr. Șuță, „cel mai important este să vedem dacă folosim măsuri de protecție, ochelari de protecție pentru lumină albastră dar și ecrane performante, care ne pot ajuta în salvarea vederii noastre după expunerea prelungită”.

Principala metodă care ne stă la dispoziție este limitarea timpului de expunere la diversele ecrane și purtarea unor elemente de protecție adecvate ori de câte ori avem ocazia.

Până la vârsta de 2 ani, copiii nu trebuie să privească ecranele gadgeturilor, fie că sunt smartphone-uri sau tablete. După vârsta de 2 ani le este permis până la 2 ore, bineînțeles cu intervale de pauză, în care au o perioadă de relaxare. Și în adolescență, de la 3-4 ore, sigur, cu pauze, ne-a sfătuit medicul cu privire la cei mici.

Petreci mult timp în fața unui ecran? Uite câteva sfaturi!

Limitarea orelor de expunere este destul de dificilă sau chiar imposibilă în anumite cazuri, întrucât unele persoane, prin natura muncii lor de birou, trebuie să stea de la 5 până la 8 ore în fața monitorului.

Și pentru aceste persoane există opțiuni, ne-a precizat medicul, sugerând ca ele să ia mai multe pauze de relaxare, cel puțin una la fiecare oră, de câte 5-10 minute, în care să se plimbe într-un mediu cu aer curat și să își închidă ochii, chiar și numai pentru câteva  minute, ca metodă de relaxare.

De ce este nevoie de astfel de pauze?

Pentru că și copiii și adulții, când stau foarte mult ca să lucreze sau ca să se joace în fața acestor gadgeturi, uită să mai clipească și, prin aceasta, are loc evaporarea lacrimilor din filmul lacrimal și o senzație de ochi obosit, iritat, sau alte neplăceri de acest gen, ne-a lămurit medicul oftalmolog.

De asemenea, ajută și o plimbare de cinci-zece minute în aer curat, dar dacă nu este posibil o altă metodă bună ar fi să privești printr-o fereastră și să te concentrezi timp de câteva minute pe un punct fix pe care să-l găsești la orizont.

Dr. Șuță recomandă și masajul ocular, o metodă veche, în care utilizatorii își pot acoperi ochii cu palmele și, timp de cinci minute, pot face inspirații adânci, pentru relaxare, cu ochii închiși. „După aceea, se vor elibera și se vor simți mult mai relaxați pentru următoarea oră de lucru”, ne-a promis dr. Șuță.

Folosește un laptop cu ecran OLED

Toți utilizatorii de ecrane ar trebui să folosească niște ochelari cu filtre de protecție pentru lumina albastră, iar cei care au posibilitatea să utilizeze ecrane performante de laptopuri, nu cele uzuale LCD, ci cu un oarecare filtru pentru lumina albastră, este de părere dr. Șuță.

Nu mai puțin importantă este și postura corectă și distanța față de ecran, care trebuie să fie corespunzătoare.

Dr. Șuță, el însuși utilizator de așa ceva, recomandă un ecran de tip OLED de ultimă generație, care protejează ochii utilizatorului, având un filtru pentru lumina albastră, și fiind, din toate punctele de vedere, benefic.

„În prezent folosesc un laptop ASUS ZenBook Pro Duo 15 OLED, care pentru mine a fost o alegere simplă, deoarece nu prezintă doar un singur ecran, ci două”. Primul ecran, un OLED tactil cu rezoluție 4K, este folosit de medic pentru rularea aplicațiilor, având un contrast excelent și culori naturale.

Pentru dr. Șuță, ecranul secundar tactil este la fel de util ca și primul, ajutându-l și în activitatea sa didactică, la Universitate.

Cel mai mult mă ajută când îl folosesc în PowerPoint. Deschid o fereastră PowerPoint principală pe ecranul mare, iar pe ecranul secundar sursele, fie că ele sunt niște grafice, fie că ele sunt niște desene sau poze din oftalmologie, pe care le pregătesc pentru studenți, explică dr. Șuță.

El mai folosește ecranul secundar pentru chat, pentru că în perioada pandemică activitatea s-a derulat foarte mult online.

Și tastatura înclinată, fiind foarte ergonomică, a fost un motiv pentru care am ales acest laptop. Bineînțeles, confortul vizual, având un panou OLED la ecranul principal, este net superior oricărui alt laptop. Ecranul OLED face diferența față de alte laptopuri. Și îl recomand tuturor, a conchis medicul oftalmolog.

ASUS a implementat ecranele OLED pe majoritatea gamelor de laptopuri, prin urmare e mult mai simplu acum să alegi cu notebook cu ecran performant, adecvat cerințelor tale și bugetului tău.

Laptopul ASUS ZenBook Pro Duo 15 OLED (UX582) este disponibil pe eShop oficial ASUS, în diverse configurații.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân