Laptele de sân, la mare căutare în rândul culturiştilor. La ce riscuri se expun?

Culturiştii sunt tot mai interesaţi de cumpărarea laptelui matern în vederea creşterii masei musculare.
  • Publicat:
Laptele de sân, la mare căutare în rândul culturiştilor. La ce riscuri se expun?
FOTO: shutterstock / Laptele de sân, la mare căutare în rândul culturiştilor. La ce riscuri se expun?

Există în mediul online o piaţă tot mai crescută în rândul mamelor care alăptează şi vor să-şi vândă laptele de sân, iar primii care sunt în căutarea acestei oferte sunt culturiştii care caută să-şi crească masa musculară. În urmă cu câţiva ani, o proaspătă mămică şi-a vândut laptele de sân unui bodybuider la preţul de 6.000 de dolari.

Rafaela Lamprou avea 24 de ani când a devenit mamă şi, pentru că producea mai mult lapte decât avea nevoie copilul ei, a început să vândă excesul, informează New York Post. Nu se ştie clar de ce corpul ei produce lapte în exces, însă acest surplus poate provoca disconfort şi poate veni la pachet cu efecte adverse. La început, tânăra a mărturisit că a oferit laptele în exces mamelor care nu puteau alăpta însă mai târziu, diverşi bărbaţi au întrebat-o dacă l-ar putea cumpăra.

”Totul a început cu un bărbat interesat de bodybuilding care mi-a spus că este bun pentru creştera masei musculare”, a spus tânăra într-un interviu.

Laptele de sân: beneficii

Pentru un bebeluş, Academia Americană de Pediatrie recomandă hrănirea exclusivă la sân în primele şase luni de viaţă, iar mai apoi introducerea altor alimente în dieta celui mic până în primul an. Dar asta nu înseamnă că laptele de sân este la fel de bun şi pentru un adult. Laptele de sân conţine aproximativ 87% apă, 7% lactoză, 3.8% grăsime şi 1% proteine. În timp ce valorile nutriţionale se schimbă în funcţie de vârsta celui mic şi a dietei pe care mama o urmează, USDA spune că în general 250ml de lapte de sân conţin 172 calorii, 2.5g de proteină, 10g de grăsimi şi 16g de carbohidraţi.

Riscuri

Să cumperi lapte de sân de la o persoană străină poate fi destul de riscant, iar asta pentru că nu ai de unde să ştii dacă mămica a fost depistată cu vreo boală infecţioasă sau dacă laptele în sine a fost contaminat. De exemplu, infecţii precum HIV-ul se pot transmite prin laptele matern, informează Centrul de Prevenţie şi Control al Bolilor. De asemenea, dieta pe care mama o urmează influenţează profilul nutriţional al laptelui de sân.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”