Tratamentul cu amoxicilină – la ce se folosește și de ce poate fi periculos dacă nu consulţi medicul

Tratamentul cu amoxicilină - află pentru ce este recomandată amoxicilina şi care sunt posibilele reacţii adverse ale acestui antibiotic.
09.01.2021
Tratamentul cu amoxicilină - la ce se folosește și de ce poate fi periculos dacă nu consulţi medicul

Amoxicilina este un antibiotic, deci rolul ei este de a distruge bacteriile din organism. Printre afecţiunile care prezintă indicaţie de administrare de amoxicilină se numără pneumonia, bronşita, tonsilita sau alte infecţii localizate la nivelul urechilor, nasului, gâtului, pielii sau tractului urinar.

Uneori, amoxicilina poate fi recomandată în combinaţie cu un alt antibiotic, claritromicina, aşa cum este cazul infecţiei cu Helicobacter pylori.

Amoxicilina este contraindicată persoanelor care sunt alergice la această substanţă sau alt antibiotic pe bază de penicilină, cum este ampicilina, dicloxacilina, oxacilina sau penicilina.

De asemenea, medicul trebuie anunţat înainte dacă aveţi o alergie la cefalosporine sau dacă suferiţi de diverse afecţiuni, precum astm, boli renale sau hepatice, cheaguri de sânge, mononucleoză sau orice fel de alergie.

Amoxicilina – interacţiuni cu alte medicamente

Trebuie ţinut cont că amoxicilina poate reduce eficacitatea pilulelor contraceptive, motiv pentru care este recomandată folosirea unei alte metode contraceptive (prezervativ, diafragmă, spermicide etc.) pe durata tratamentului cu acest antibiotic pentru a preveni o sarcină nedorită.

Alte medicamente şi suplimente care pot interfera cu acţiunea amoxicilinei sunt anticoagulantele, medicamentele folosite în tratamentul gutei, vitaminele sau remediile din plante.

Tratamentul cu amoxicilină trebuie urmat întocmai pe durata recomandată de medic, chiar dacă simptomele se ameliorează! Întreruperea antibioticului mai devreme poate reactiva infecţia bacteriană.

Ţineţi cont că amoxicilina nu tratează infecţii virale, precum răceala, gripa, nici infecţia cu noul coronavirus, şi trebuie administrată doar la recomandarea medicului.

Tratamentul cu amoxicilină – posibile efecte adverse

Antibioticele pot favoriza apariţia unor tulburări digestive, precum diareea sau crampele abdominale, motiv pentru care este recomandată administrarea în paralel a unui supliment probiotic.

În cazul gravidelor nu se cunosc potenţialele efecte adverse asupra fătului, de aceea este indicat să ceri opinia medicului înainte de a începe tratamentul cu amoxicilină. De asemenea, antibioticele trebuie luate în perioada alăptării numai la recomandarea medicului.

Dacă luaţi amoxicilină şi apar simptome precum dificultăţi respiratorii, urticarie, umflarea feţei ori a gâtului, febră, greaţă, vărsături, dureri în gât sau senzaţie de usturime la nivelul ochilor, sunaţi rapid la numărul unic de urgenţă 112, deoarece poate fi vorba, cel mai probabil, de o reacţie alergică.

Ţineţi pastilele departe de copii şi luaţi-le exact aşa cum v-a recomandat medicul, pentru a preveni complicaţiile şi a scăpa de problema de bază!

Paula Rotaru
Paula Rotaru
A debutat în presa de sănătate în anul 2011, în redacția Farmacia Ta. Doi ani mai târziu intră în echipa Ce se întâmplă, Doctore?, alături de care este și astăzi. A scris peste 5.000 de articole în acest timp. Ține legătura cu medici din toate specialitățile și vă aduce zilnic ... citește mai mult
Cel mai nou articol Video:
Nora Neghină, psiholog: ce determină comportamentul adictiv